Vláda prodlouží stav nouze, projedná další opatření ke koronaviru

30.04.2020 6:22

Vláda na dnešním zasedání po souhlasu Sněmovny prodlouží stav nouze, který by jinak skončil se začátkem května. Na programu má kabinet ANO a ČSSD i další opatření k epidemii nového typu koronaviru, zabývat by se měl například jednorázovým příspěvkem 500 korun denně i pro malé firmy s ručením omezeným či mimořádnými dotacemi pro poskytovatele sociálních služeb.

Vláda prodlouží stav nouze, projedná další opatření ke koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Nouzový stav a s ním i hlavní vládní omezení proti šíření nového koronaviru by měla nově trvat do neděle 17. května. Kabinet stav nouze vyhlásil 12. března a po Sněmovně žádal jeho prodloužení do 25. května, poslanci však vyhověli jen kratšímu trvání. Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která má umožnit zachovat vládní plán rozvolňování opatření až do 25. května, chce kabinet projednat v pondělí.

Projednávání návrhu na jednorázový příspěvek pro malé firmy s ručením omezeným postižené šířením koronaviru kabinet v pondělí přerušil. Podle ministrů to bylo kvůli doplnění technických záležitostí, aby se podpora nemohla kombinovat s vyplácením jednorázového příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) nebo v rámci programu Antivirus.

Z mimořádných dotací, které by měly směřovat poskytovatelům sociálních služeb, by se měly zaplatit i odměny pro pracovníky. Podle návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by zaměstnanci v sociálních službách podle druhu práce a rizika nákazy měli dostat příplatek od 15.000 do 45.000 korun hrubého za měsíc. Celkové dotace by činily do konce dubna nejvýš 9,37 miliardy korun, spočítal resort práce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…