Vláda projedná další novelu služebního zákona

13.01.2014 16:58

Vláda v demisi projedná vlastní návrh novely zákona o státní službě. Na svém minulém zasedání v Židlochovicích u Brna odmítla obdobnou úpravu z dílny sociální demokracie. Schválením novely v prvním sněmovním čtení podmiňuje prezident Miloš Zeman jmenování nového kabinetu. Na mimořádné schůzi 21. ledna se ale poslanci budou zabývat pouze novelou z dílny ČSSD . Vládní novela by se pak mohla dostat na program únorové schůze sněmovny.

Vláda projedná další novelu služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Rusnok ve sněmovně

Vládní novelu předkládá na základě rozhodnutí předsedy vlády Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud ji kabinet schválí, bude se jí zabývat Parlament. Po případném schválení oběma komorami by měla vstoupit v platnost od začátku roku 2015. Její zavedení přitom bude znamenat navýšení výdajů státního rozpočtu o zhruba šest miliard korun ročně. Uvádí to důvodová zpráva k novele, kterou vláda zveřejnila na své internetové stránce. Novou verzi zákona, kterou připravila ČSSD, vláda odmítla, neboť podle ní nereflektuje změny v právním řádu od schválení původního zákona v roce 2002 do dneška. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky ale byla novela pečlivě připravena a projednána.

Nový zákon počítá s vytvořením pozice generálního ředitele státní služby

Prezident Zeman chce, aby byl zákon přijat v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Poté by totiž mohl jmenovat členem vlády i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který by jinak mohl mít problém s lustračním osvědčením. Miliardář se totiž nyní na Slovensku soudí kvůli své údajné aktivní spolupráci s komunistickou StB. Novela zákona o státní službě totiž lustrační osvědčení od členů kabinetu nevyžaduje.

Nový zákon počítá s vytvořením pozice generálního ředitele státní služby. Takzvaný "superúředník" bude dohlížet na státní úředníky. Generální ředitelství bude také vést rejstřík státních zaměstnanců a čekatelů na obsazení státního místa. "Superúředník" bude mít svého zástupce. Oba bude na návrh vlády jmenovat a odvolávat prezident.

KDU-ČSL má zvláštní požadavek

Zeman uvedl, že jeho návrh týkající se zákona o státní službě je vstřícným gestem. Kdyby chtěl totiž vznik kabinetu blokovat, nebylo by podle něj nic jednoduššího než využít platné zákonné překážky, "která se jmenuje lustrační zákon". Pokud novelu vláda schválí, bude se jí Poslanecké sněmovna zabývat na mimořádném zasedání 21. ledna. Po jejím schválení nebude Zemanovi nic bránit v tom, aby mohl jmenovat nový kabinet, uvedl.

Jedna z koaličních stran, KDU-ČSL, požaduje, aby i novela služebního zákona obsahovala pojistku proti jmenování spolupracovníků StB do pozic ministrů nebo jejich náměstků. Ostatní koaliční partneři ale jejich návrh odmítají. Služební zákon má Česko už od roku 2002, jeho podstatná část ale nikdy nenabyla účinnosti. Odložena byla pětkrát, naposledy na leden 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…