Vláda projedná nouzový stav i změny v systému PES

18.01.2021 6:30

Vláda projedná další návrh na prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 a pravděpodobně jej schválí.

Vláda projedná nouzový stav i změny v systému PES
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Úřadem vlády České republiky

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měl nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní, tedy do 21. února. Ministři by měli projednat i změny v systému opatření podle protiepidemického systému PES. Zřejmě povolí prodej některého zboží, které je v aktuálním pátém stupni protiepidemického systému (PES).

Babiš v neděli oznámil, že od úterý se v případě vládního souhlasu otevřou papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. Další úpravu opatření proti šíření koronaviru zatím premiér nepředpokládá s ohledem na vysoký počet hospitalizovaných. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl v televizi Prima, že o přesunu do čtvrtého stupně PES by vláda jednala případně ve středu, pokud se trend snižujícího se počtu nakažených udrží.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října, aktuálně platí do pátku 22. ledna. Sněmovna jej naposledy prodloužila 22. prosince, kdy schválila vládou požadovaných 30 dní. O nové vládní žádosti by poslanci mohli rozhodnout 21. ledna.

Kabinet má na programu návrh zákona o vzniku panevropského osobního penzijního produktu. Ten by měl být další daňově podporovanou alternativou spoření na důchod, což vyžaduje směrnice EU.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …