Vláda projedná novelu o Vojenské policii či surovinovou politiku

09.03.2020 6:41

Novelu zákona o Vojenské policii či vyhlášení výběrových řízení na státní tajemníky na ministerstvech spravedlnosti a školství projedná na svém dnešním zasedání vláda. Ministři mají na programu také návrh podkladů pro doplnění Surovinové politiky ČR v oblasti nerostných surovin či iniciativu zastupitelstva Libereckého kraje, aby přerozdělování daňových výnosů pro kraje bylo závislé na počtu obyvatel a počtu kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Kabinet bude jednat také o některých opatřeních souvisejících s novým koronavirem.

Vláda projedná novelu o Vojenské policii či surovinovou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

V souvislosti s infekcí nového koronaviru, který byl v Česku dosud potvrzen u 32 lidí, ministři rozhodnou o centrálním nákupu respirátorů. V první zásilce by mělo být 190.000 respirátorů pro nemocnice, 20.000 těchto pomůcek by měli dostat praktičtí lékaři.

Vláda také projedná návrh na finanční podporu podnikatelů, kteří utrpěli ztráty v souvislosti s koronavirem. Na podporu je vyčleněno 600 milionů korun. Bude-li třeba, částka se případně navýší až na miliardu.

Vojenská policie by podle novely měla dostat právo zasáhnout proti nebezpečným dronům. Nově by se také její působnost mohla rozšířit na policejní ochranu spojeneckých vojáků, kteří projíždí přes ČR. Obrana novelu zdůvodňuje snahou zefektivnit činnost Vojenské policie, zajistit jí účinné podmínky pro plnění úkolů nebo sjednotit tyto podmínky se zákonem o státní policii.

Podle podkladů pro doplnění surovinové politiky stát připraví do konce příštího roku program geologického průzkumu s názvem Bez nerostů nevyrostu zaměřený na nerostné suroviny využívané v nových moderních high-tech odvětvích. Materiál počítá s ustanovením tzv. superstrategických surovin, jejichž možnou těžbu zváží vždy nejdříve stát. Půjde o zlato, lithium, uran, rubidium a cesium.

Kabinet projedná také novelu, která na základě unijních směrnic upravuje ustanovení o užívání ftalátu DEHP a olova v motorech v rámci vládního nařízení o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických zařízeních. Zabývat se bude i několika závěry Nejvyššího kontrolního úřadu či zprávou o inflaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…