Vláda projedná odvody do armády, mýtné a Zemanovu cestu do Moskvy

08.04.2015 6:37

Vláda dnes projedná obnovení armádních odvodů, které se mají týkat mužů i žen, a vrátí se k debatě o vypsání výběrového řízení na nového provozovatele mýtného systému. Schvalovat bude také plánovanou cestu prezidenta Miloše Zemana na květnové oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy, vůči níž má výhrady řada ministrů a KDU-ČSL pohrozila, že lidovečtí ministři ji nemusejí podpořit.

Vláda projedná odvody do armády, mýtné a Zemanovu cestu do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o rozpočtu na rok 2015

Obnovené odvody mají armádě umožnit vést aktuální evidenci o tom, jak jsou na tom lidé zdravotně, fyzicky a zda jsou ochotni podílet se v případě ohrožení na obraně země. Novela branného zákona má podle ministerstva obrany přispět k tomu, aby měla armáda v případě napadení Česka rychlou možnost povolat zálohy. O návrat k základní vojenské službě ani povinným cvičením se podle ní nejedná. Novela má být účinná od ledna 2016, první osmnáctiletí by k odvodu měli jít o rok později. 
   
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) představí pozměněný harmonogram příprav na vypsání výběrového řízení na nového provozovatele mýtného systému. Proti původní verzi z něj zmizela zmínka o nutnosti pracovat na prodloužení smlouvy se stávajícím provozovatelem, společností Kapsch. To kritizovala ČSSD. Smlouva s Kapschem vyprší na konci příštího roku. 
   
Vzrušená debata by mohla provázet schvalování Zemanovy návštěvy Moskvy 8. až 10. května. Tu kvůli plánované účasti na přehlídce ruské armády, která se podílela na anexi Krymu, kritizovala pravicová opozice, ale i značná část ministrů. KDU-ČSL v úterý dokonce pohrozila, že ji ve vládě nepodpoří, pokud v programu cesty účast na přehlídce bude. Pokud by ji kabinet neschválil, musel by ji Hrad zaplatit ze svého. Její cena je přes 600.000 korun bez započítání přepravy armádním speciálem. 
   
Vláda projedná rovněž domácí připomínky konce druhé světové války v Evropě. Těch se chystají desítky, mimo jiné koncert v Kongresovém centru v Praze pro téměř 1800 hostů, pieta na Vítkově nebo oslavy osvobození Plzně. Za účasti vrcholných politiků se má také uskutečnit tryzna v Terezíně nebo připomenutí bojů o rozhlas v Praze. Kabinet probere také novelu trestního řádu a trestního zákoníku, která má motivovat k oznamování korupce, jmenování 45 nových profesorů nebo úpravu rámcových vzdělávacích programů na školách. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…