Vláda projedná už dvacátou novelu zákona o veřejných zakázkách

30.07.2013 11:32

Vláda na svém středečním setkání projedná novelu zákona o veřejných zakázkách, která mimo jiné zachovává stávající limit pro stavební práce na třech milionech korun. Do Poslanecké sněmovny by se pak mohla dostat hned v září. Jde přitom už o "jubilejní" dvacátou novelu tohoto zákona.

Vláda projedná už dvacátou novelu zákona o veřejných zakázkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho přitom od prvního ledna příštího roku snižuje na jeden milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle ministra pro místní rozvoj Františka Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Analýza odhalila nedostatky

Novelu ministerstvo připravilo poté, co analýza stávající legislativní úpravy ukázala na několik problematických míst. Nová úprava ruší například i povinnost zrušit výběrové řízení kvůli jedné nabídce, při opakovaném vypsání zakázky bude moci zadavatel nově hodnotit i jediného zájemce. U opakovaných zakázek také odpadá povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o jeden měsíc. Odkládá se i vznik oponentů a hodnotitelů u nadlimitních veřejných zakázek.

MMR by chtělo, aby novela prošla celým legislativním procesem do konce roku tak, aby mohla začít platit hned od 1. ledna 2014. "Protože jde o minimální zásahy, které byly předdiskutovány napříč celým politickým spektrem, tak by s tím neměl být problém," doufá ministr.

Sjednocení s evropskou úpravou

Kromě této technické novely začne ministerský tým už v září připravovat kompletní novou podobu zákona, která ho sjednotí s chystanou evropskou legislativou. "Na základě nových evropských předpisů musíme připravit zcela novou právní normu, kterou musíme přijmout do dvou let od přijetí evropských předpisů," poznamenal ministr Lukl. O jaké změny přesně půjde, bude jasné až po schválení příslušných směrnic na evropské půdě.

Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách platná od dubna 2012 snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony. Od 1. ledna 2014 pak má pro obě oblasti veřejných zakázek platit stejná výše limitu - jeden milion korun bez DPH.

Kromě toho musí být všechny dokumenty a informace související s veřejnou zakázkou veřejné. Novela také zrušila u veřejných zakázek losování. Zadavatel musí nově zveřejňovat také konečnou cenu za zakázku a seznam subdodavatelů. Důvodem přijetí novely bylo zvýšení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…