Vláda rozhodla: ČR se nepřipojí k žalobě EK proti Maďarsku

06.04.2023 6:30

Česká republika se nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému zákonu, který podle Evropské komise (EK) diskriminuje sexuální menšiny. Na twitteru o tom informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) s tím, že ho rozhodnutí mrzí. Podle informací ČTK o věci včera jednala vláda.

Vláda rozhodla: ČR se nepřipojí k žalobě EK proti Maďarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

Maďarský parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil předloni zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených ve školách pro děti do 18 let. Zákon, který odsoudila většina lídrů unijních zemí, tehdy označila šéfka EK Ursula von der Leyenová za ostudný.

Norma, která má podle maďarské vlády ochránit školní děti před sexuálním zneužíváním, podle komise porušuje několik unijních ustanovení. „Ochrana dětí je naprostou prioritou EU a jejích členských států. Maďarský zákon ovšem obsahuje opatření, která nejsou v rámci prosazování tohoto zásadního zájmu ospravedlněná nebo jsou pro dosažení stanoveného cíle nepřiměřená,“ uvedla loni komise. Norma podle ní porušuje základní práva občanů EU stejně jako pravidla vnitřního trhu unie.

„Mrzí mě, že se Česko nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému anti-LGBTQI+ zákonu. My v České pirátské straně ale nehodláme na toto téma rezignovat. Děti neohrožuje vidět takové postavy v TV nebo knížkách. Ohrožuje je umělé vzbuzování nenávisti nebo zamlčování informací,“ napsal dnes Lipavský.

Unijní instituce vedou s Maďarskem dlouholetý spor o dodržování evropských hodnot. Za problematické považují omezování nezávislosti justice, médií či ataky vůči nevládním organizacím nebo sexuálním menšinám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …