Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2013. Schodek bude 100 miliard

21.11.2012 11:00

Vláda ve středu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Aktualizovaný návrh rozpočtu předložený ministerstvem financí po nedávném úspěšném schválení vládního balíčku daňových změn má proti původnímu návrhu výdaje a příjmy o 4,1 miliardy korun nižší. Prvním čtením nového návrhu státního rozpočtu na příští rok se bude Sněmovna zabývat příští středu 28. listopadu.

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2013. Schodek bude 100 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Agenturu ČTK o tom informovaly zdroje obeznámené s jednáním vlády. Nový návrh snižuje o čtyři miliardy korun daňové příjmy a o 3,1 miliardy korun příjmy z pojistného na sociální zabezpečení. Předpokládá ale nové příjmy tři miliardy korun. Celkové příjmy návrhu jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun.

Jde už o třetí rozpočet

V novém rozpočtovém návrhu počítá ministerstvo financí se zvýšením příjmů od Lesů ČR o dvě miliardy korun a se snížením výdajů kapitoly státní dluh rovněž o dvě miliardy. Výdaje všeobecné pokladní správy na státní záruky klesnou o 0,9 miliardy korun.

Jde už o třetí návrh rozpočtu pro příští rok. Původní předlohu Sněmovna vrátila vládě k přepracování na žádost kabinetu kvůli nejistotě ohledně schválení daňového balíčku. Ministerstvo financí sestavilo nový návrh, jenž byl nižší o 41,2 miliardy korun a počítal s příjmy 1043,7 miliardy a výdaji 1143,7 miliardy korun. Změny v daních nakonec Sněmovna schválila, očekává se ale, že levicový Senát normu dolní komoře vrátí.

Průměrný státní plat stoupne

Ministerstvo práce by mělo příští rok podle schváleného návrhu vydat o 1,9 miliardy korun méně, než počítala první verze státního rozpočtu. Podle nového návrhu by se totiž mělo seškrtat 1,5 miliardy na podporách v nezaměstnanosti, 1,3 miliardy na nemocenských dávkách a 4,9 miliardy na dávkách v hmotné nouzi. Naopak o 5,3 miliardy víc by se ale mohlo vyplatit na dávkách státní sociální podpory a o půl miliardy víc na zaměstnávání postižených.

Stát rovněž plánuje, že v příštím roce vydá na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než letos. Výdaje by tak měly klesnout proti letošku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by se měl zvýšit o 24 korun na 23.857 korun.

V rámci návrhu rovněž ministerstvo financí stanovilo nové fiskální cíle pro roky 2014 a 2015. V těchto letech by měl být deficit veřejných financí 2,7 a 2,4 procenta HDP, původně byl navržen na 2,4 a 1,9 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…