Vláda schválila návrh zákona o referendu. ČSSD se nelíbí

28.03.2012 10:11

Vláda schválila návrh zákona o obecném referendu. Pro vyhlášení bude potřeba petice, kterou podepíše 250 tisíc lidí. Referendum se může vyhlásit z rozhodnutí kabinetu. Ve sněmovně moc příznivců vládní návrh nemá. Nelíbí se jak opozici, které vadí, že referendum budou schvalovat politici, tak některým koaličním poslancům.

Vláda schválila návrh zákona o referendu. ČSSD se nelíbí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Už teď je ale jasné, že pokud ho vláda schválí a předloží, v Parlamentu je jeho osud nejistý, ne-li předem odsouzený k nezdaru. Pro referendum totiž nehorují ani všichni koaliční zákonodárci.

„Nemyslím, že to bude bez problémů, obecné referendum není zrovna institut, který bychom měli rádi,“ řekl pro Aktuálně.cz místopředseda poslanců ODS  Marek Benda.

A pro podobu, v jaké zákon připravila vicepremiérka Karolína Peake, nejsou ochotni zvednout ruku ani sociální demokraté, tradiční zastánci referenda.

V této podobě návrh určitě nepodpoříme, vzkazuje Tejc

„V této podobě ho určitě nepodpoříme. To by umožnilo konat jen referenda, o která stojí vláda nebo většina ve sněmovně,“ říká pro Aktuálně.cz za ČSSD  předseda jejích poslanců Jeroným Tejc .

Pro prosazení tohoto zákona je navíc nutná ústavní většina. Ve sněmovně by tedy pro něj muselo zvednout ruku minimálně 120 poslanců.

Celostátní referendum prosazovaly hlavně Věci veřejné. Vláda také přípravou tohoto zákona odůvodňovala, proč odmítá podobné návrhy ze strany opozice.

Když už se sebere tolik podpisů, měla by být povinnost referendum konat, myslí si Tejc

Návrh konat referendum totiž může podat sama vláda nebo petice voličů s alespoň 250 tisíci podpisy.

I v případě, že někdo sebere oněch 250 tisíc podpisů, ale není jisté, že se referendum bude konat.

Na základě petice s jasně formulovanou otázkou pro všelidové hlasování by musela teprve vláda připravit zákon o konkrétním referendu, který by musel schválit Parlament. Pokud by ho neschválil, žádné referendum by se nekonalo.

„My chceme zakotvit povinnost referendum konat, když už se podaří sebrat tolik podpisů,“ upřesňuje za ČSSD Tejc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…