Vláda schválila slevu na daních pro dítě i novelu, která zatočí s podnikáním s chudobou

02.07.2014 15:27

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) představil návrhy, které vláda ve středu schválila. Zvýšila slevy na daních pro dítě a zavedla druhou sníženou sazbu daně z přidané hodnoty ve výši deset procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky. Vše by mělo vejít v platnost od ledna 2015.

Vláda schválila slevu na daních pro dítě i novelu, která zatočí s podnikáním s chudobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda také ve středu schválila porodné i na druhé dítě. „Porodné zrušila Nečasova nebo Topolánkova vláda, takže se snížil okruh rodin, které na druhé dítě dostávaly peníze. Porodné bude ve výši 10 tisíc korun,“ oznámil Sobotka.

Snížená sazba DPH pomůže rodinám s dětmi, seniorům a nemocným

„Součástí novely bude zrušení plánu, který připravila Nečasova vláda, na sjednocení DPH. Chceme tím zabránit zvýšení cen u potravin,“ uvedl premiér.

Pozitivním dopadem, a tedy i důvodem pro zavedení druhé snížené sazby má být podle Ministerstva financí předpokládané snížení cen těchto výrobků – knihy, kojenecká výživa a léky - pro koncového spotřebitele. Premiér Bohuslav Sobotka ČTK sdělil, že zavedením snížené sazby vláda pomáhá rodinám s dětmi, seniorům a nemocným lidem. Snížením DPH na knihy podle něj vláda zároveň významně podpoří oblast vzdělávání a školství.

Sobotka také prozradil, že vláda schválila podporu pro mistrovství světa Grand Prix v motocyklových závodech ve výši 30 milionů korun.

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi ukončí podnikání s chudobou

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) oznámila schválení novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. „Má za úkol ukončit podnikání s chudobou, kdy někteří majitelé různých zajímavých zařízeních inkasovali peníze z veřejných zdrojů na nájemné v prostorách, kde to bydlení není důstojné,“ prohlásila na společném brífinku vlády.

„Od novely si slibujeme úsporu veřejných prostředků, ale i ochranu nájemníků, těch nejchudších lidí, kteří byli v rukou těch majitelů ubytoven. Ale ta novela je zatím půlka cesty k tomu, kdy by tady měl fungovat zákon o sociálním bydlení,“ tvrdí Marksová.

Doplatek na bydlení by měl být ubytovnám nově poskytován na prostor, ne na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného má být maximálně podle částky v místě obvyklé. Provozování ubytoven by také mělo být vyňato ze živnostenského zákona.

Lidé nebudou od nového roku platit poplatky u lékaře. Zvýší se i rozpočet pro filmové pobídky

Vláda schválila zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) potvrdil, že výpadek příjmů z poplatků bude ambulancím i lékárnám kompenzován z navýšených odvodů státu.

Ve středu také vláda schválila navýšení rozpočtu Státního fondu kinematografie pro filmové pobídky o 300 milionů korun. „Ti filmaři nám přináší ošatku plnou jablek, a my jim z toho vrátíme dvě jablka,“ komentoval na brífinku ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Armáda se zbaví zakonzervovaných letounů Alca

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) pak oznámil prodej bitevních letounů Alca. „14. července bychom v devět hodin měli s Aerem Vodochody podepsat příslušný kontrakt. Hned na to by měl následovat kontrakt s firmou Draken (USA). Nevylučuje to možnost dál jednat s iráckou stranou,“ tvrdí Stropnický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…