Vláda se bude muset uskrovňovat, vzkazuje známý ekonom

30.12.2013 15:50

Ekonom Luděk Niedermayer v Respektu hodnotí novou koaliční smlouvu. Poukazuje na to, že nepočítá s velkými projekty, ale přesto zvyšuje zadlužení státu. Ekonomický růst prý vládě stačit nebude.

Vláda se bude muset uskrovňovat, vzkazuje známý ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zejména socialisté zhusta kritizovali Nečase za omezení státních investic a slibovali změnu. Faktem je, že koaliční smlouva nemluví o žádné konkrétní velké investici, podle všeho zřejmě nepodpoří sen prezidenta Zemana o podivné stavbě průplavu Dunaj-Odra-Labe a opatrná je i v případě Temelína,“ píše Niedermayer.

Růst vládě stačit nebude

Ekonom upozorňuje, že se ve smlouvě téměř nic nepíše o tom, jak chtějí politici navzdory vyšším výdajům udržet stávající schodek státního rozpočtu. „Jistou část problému může vyřešit ekonomický růst (jedno procento růstu navíc může pomoci státní kase o řádově 15 miliard korun), nicméně to nebude stačit a vláda se bude muset uskrovňovat,“ konstatuje.

Řešení spatřuje v lepším řízení výdajů a investic, centralizaci služeb a posílení kontrolních mechanismů. „To ovšem vyžaduje velkou vůli na straně celé vlády a vysokou kompetenci při zavádění těchto nástrojů. Obdobný problém bude i s lepším výběrem daní, kde změny zákonů či pravidel budou narážet na potřebu stability systému, kterou smlouva také zdůrazňuje,“ dodává Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…