Vláda se shodla: ČR neuznává výsledek referenda na Krymu

17.03.2014 13:43

Podle premiéra Bohuslava Sobotky bylo krymské referendum o připojení k Rusku neústavní, a proto Česká republika neuznává jeho výsledek. Podle Pavla Bělobrádka o nesvobodě referenda hovoří i fakt, že do oblasti nebyli vpuštěni žádní zahraniční pozorovatelé.

Vláda se shodla: ČR neuznává výsledek referenda na Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Česko neuznává výsledky hlasování o připojení Krymu k Rusku. Po jednání vlády to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Víkendové referendum bylo podle něj neregulérní. Stejně jako prezident Miloš Zeman si myslí, že bylo v rozporu s ústavou Ukrajiny. Vláda také vyjádřila souhlas s tím, aby byla koncem týdne podepsána politická část asociační dohody mezi EU a Ukrajinou.

Podle Sobotky bylo referendum, v němž se tamní obyvatelstvo v neděli vyslovilo pro připojení k Ruské federaci, mimo jiné v rozporu s garancemi, které Rusko v minulosti poskytlo, když se zavázalo ke garantování ukrajinských hranic.

Plošné sankce ale navzdory dosavadnímu vývoji Česko v Evropské radě koncem týdne navrhovat nebude. Úsilí Evropské unie podle Sobotky nadále směřuje k tomu, aby osmadvacítka dotlačila Ukrajinu a Rusko k jednacímu stolu.

Spokojenost se stanoviskem vlády ke krymskému referendu vyjádřil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). To, že například nebyli do oblasti vpuštěni zahraniční pozorovatelé, považuje za nepřijatelné.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zároveň novinářům sdělil své přesvědčení, že některé evropské státy a politické proudy byly naivní k mocenským ambicím Ruska. Neměli bychom sklouzávat k přehnanému pacifismu, uvedl s tím, že je ale také důležité si zachovávat zdravý rozum a neprosazovat zbytečné intervence. „Je jasné, že další ohniska se objevovat mohou a je potřeba mít připravenou strategii,“ varoval předseda lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…