Vláda se vyjádří k návrhu KSČM na rozšíření účinné lítosti u korupce

18.02.2018 8:55

K návrhu poslanců KSČM na rozšíření účinné lítosti u korupce se vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) postaví zřejmě neutrálně, vyplývá z podkladů pro středeční schůzi. Věcně by kabinet měl s předlohou souhlasit. Upozorní však na to, že stejnou úpravu obsahuje širší vládní novela trestního zákoníku a řádu, která už je ve Sněmovně. Informovala o tom ČTK.

Vláda se vyjádří k návrhu KSČM na rozšíření účinné lítosti u korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanci by měli rozjednat tuto předlohu na schůzi, která začne koncem února. Nyní se účinná lítost vztahuje pouze na případy, v nichž lidé požadovaný úplatek pouze slíbí a uvědomí o tom policisty. Poslanci KSČM i vláda opět chtějí, aby zahrnovala i lidi, kteří už požadovaný úplatek poskytli a hned potom to oznámili policii.

Úprava by podle předkladatelů Zdeňka Ondráčka a Stanislava Grospiče měla motivovat účastníky korupčních případů k jejich oznamování. „O těchto trestných činech se orgány činné v trestním řízení vůbec nedozví a korupční trestná činnost tím zůstává nepotrestána,“ napsali autoři v důvodové zprávě. Stíhání totiž hrozí oběma stranám korupčního jednání.

Stejné ustanovení navrhovala v minulém volebním období v novele trestního řádu vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Sněmovna je z předlohy navzdory nesouhlasu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vypustila. Poslanci vyslyšeli argumentaci tehdejšího předsedy ústavněprávního výboru a nynějšího Pelikánova náměstka Jeronýma Tejce (dříve ČSSD), podle které by novinka zhoršila důkazní situaci. Lidé, pokud jsou žádáni o úplatek, by měli požadavek odmítnout, nebo úplatek slíbit a uvědomit policii, aby mohla předání zdokumentovat, tvrdil.

Vládní novela po sněmovních úpravách tehdy dala policii jen pravomoc dočasně odložit trestní stíhání člověka, pokud požadovaný úplatek slíbil a zároveň to bez zbytečného odkladu nahlásil. Komunističtí poslanci následně navrhli rozšíření této formy účinné lítosti podle původního záměru kabinetu, Sněmovna však předlohu do loňských voleb neprojednala.

Nyní přišla KSČM i jednobarevná vláda ANO s novelou znovu. Předpokládá také, že státní zástupce bude moci rozhodnutí policie o dočasném odkladu trestního stíhání zrušit například v případě, že oznamovatel korupce nebude při vyšetřování spolupracovat. Pokud naopak tento závazek dodrží, žalobce bude moci rozhodnout o tom, že stíhán nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…