Vláda v programu reforem neustoupila od plánů, které vadí levici

05.07.2012 14:53

Vláda v letošním Národním programu reforem neustoupila od plánů kritizovaných levicí a odbory, přihlédla ale k doporučením Rady EU. V Senátu ovládaném opozicí asi přesto materiál, který souvisí se Strategií Evropa 2020 na zvýšení konkurenceschopnosti EU, čeká stejně jako loni odmítnutí. Podle loňského senátního usnesení se vláda k evropské strategii přihlásila pouze verbálně, ale její reformní zákony prý k naplnění unijních cílů nepovedou.

Vláda v programu reforem neustoupila od plánů, které vadí levici
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Více než stostránkový materiál je dál rozdělen do sedmi okruhů reformních kroků. Prvním je konsolidace veřejných financí včetně provedení důchodové nebo daňové reformy. Vláda v něm kromě zvýšení DPH v souladu s unijním doporučením počítá i se zvýšením spotřební daně na tabákové výrobky nebo odloženým rušením zelené nafty. Slibuje také, že letos předloží ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy finanční ústavu.

Národní plán zaměstnanosti

V rámci boje s korupcí chce vláda mít do konce listopadu novou strategii na příští dva roky. O dva měsíce dříve má dostat zákon o úřednících. Slibuje zřídit také speciální protikorupční útvar při Nejvyšším státním zastupitelství nebo prosadit zákon o lobbingu. Určitou novinkou ve druhém okruhu programu je Národní plán zaměstnanosti, v němž vláda sdružila své plány na snižování nezaměstnanosti včetně sociální reformy a změny struktury a fungování úřadů práce. Chce také mimo jiné zavést slevu na dani z příjmů pro rodiče, kteří kvůli návratu do zaměstnání budou platit službu péče o své dítě.

Ve třetím okruhu, který se týká vzdělávání, vláda slibuje plošné hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. a 9. tříd od roku 2014. Počítá i s reformami státních maturit, financování regionálního školství a vysokého školství, které byly v minulých měsících předmětem řady slovních půtek.

V dalších okruzích se vláda věnuje možnostem podpory podnikání, kde zdůraznila mimo jiné potřebu přizpůsobit fungování státních úřadů co nejvíce potřebám podnikatelské sféry. Kabinet slibuje také podporu digitalizaci, financování aplikovatelného výzkumu a inovací, obnovitelným zdrojům energie, zejména biomasy, a zlepšování dopravní infrastruktury. Do jejího financování by ráda zapojila soukromý sektor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …