Vláda v rozkladu? Sobotka křičel na Babiše, i na lidovce to bylo moc. A je zde další zlá pravda o ČSSD

24.11.2016 7:02

Česká strana sociálně demokratická je v problémech. Nejenže se musí dohadovat s hnutím ANO, s nímž sdílí vládu, například kvůli zákonu o střetu zájmů či EET, ale řeší také vlastní rozpolcenost, kdy ve straně existují hned tři rozdílné skupiny.

Vláda v rozkladu? Sobotka křičel na Babiše, i na lidovce to bylo moc. A je zde další zlá pravda o ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Atmosféru na koaliční radě, na níž se rozčílil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli změnám ohledně EET, vystihla již včerejší média. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž včera ohlásil další dvě výjimky, pro které by nemusela EET platit – e-shopy a drobní podnikatelé s příjmem do 250 tisíc ročně. „Strašná metoda práce,“ rozčílil se následně předseda vlády. Babiš pak naštvaně odešel.

„Dlouhodobě stojím za premiérem a vážím jeho práce, klidu. O to víc mě mrzí, že dnes byl s politickou profesionalitou na štíru víc on než Babiš,“ zkonstatoval poté na Twitteru předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Co by se asi stalo, kdyby všichni, co mají mít od příštího týdne EET mašiny, řekli, že se na ně vyignorují a že se nechají zatknout a poslat do koncentračního tábora zřízeného na dně Macochy? Když mohou lékaři hrozit černými sanitkami a odchody, proč by totéž nemohli udělat plátci daně?“ táže se Ondřej Neff ve svém komentáři na webu Neviditelný pes. A prohlásil, že momentální stav kolem EET by se mohl již nazývat bordelem.

Anketa

Dovládne Sobotkova vláda do konce volebního období?

hlasovalo: 2063 lidí

„Viděno zdálky, pan Babiš si to zřejmě uvědomuje a týden před spuštěním projektu přišel s nápadem, že by se jeden druh plátců mohl z té buzerace vyvázat,“ dodal Neff. A zároveň také poznamenal, že kdyby se však Bohuslav Sobotka rozčílil před rokem a poslal svého ministra financí do Pihenohele s jeho mašinami, možná nemusely krajské volby pro sociální demokracii dopadnout tak špatně.

„Sobotka se ale rozčílil až ve středu, poté, co je už dlouho rozčílen podnikatelský stav. Jenže podnikatelský stav a střední třída Sobotku nezajímají. To je přece pakáž a banda parazitů. Sobotka by stál o přízeň mladých, ale nechce se mu omotat se tibetskou vlajkou. Tak se aspoň rozčílil. Týden před tím, co to všechno vypukne. Když bude EET bojkotovat 5 % postižených, budou mít malér. Když 50 %, bude mít malér Babiš,“ dodal Neff.

Původní text ZDE.

Koaliční rada však také řešila lex Babiš, který Senát Sněmovně vrátil. Samozřejmě, že i ten dělá rozpory v koalici, neboť hnutí ANO s ním nesouhlasí. „Ptají se mě novináři, co říkám na to, že poslanci napsali zákon lex Babiš tak geniálně, že vlastně sami vyrobili další důvod, proč je protiústavní. Neříkám nic. Co bych říkal na lidi, kteří zpackají i zákon, který připravují s týmem právníků proti jedinému člověku?“ rýpl si na svém facebooku ministr financí Andrej Babiš, proti němuž byl zákon primárně zaměřen.

Jak však již bylo uvedeno, vládní problémy nejsou jediné, které musí Sobotka řešit. Server Novinky.cz poukazuje na to, že v sociální demokracii se překřikují hned tři názorové skupiny – jedna kolem Bohuslava Sobotky, druhou tvoří podporovatelé Miloše Zemana a třetí jsou idealisté kolem odcházejícího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Právě do podporovatelů Miloše Zemana, jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a poslance Jeronýma Tejce, kteří vůči Sobotkovi nešetří kritikou, se v posledních dnech Sobotka výrazně opřel. „Zimola s Tejcem evidentně nemají odvahu kandidovat do čela ČSSD, tak už by konečně měli přestat v médiích pomlouvat vlastní politickou stranu a měli by se raději věnovat plnění našeho programu a práci pro voliče,“ nechal se slyšet.

Do tábora podle serveru patří i ministr vnitra Milan Chovanec a bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Nejsou však jednotní – neboť Chovanec se „nepřátelí“ s Tejcem, rivalita je i vůči Zimolovi, který se nyní dokonce rozhádal s Haškem.

Sobotka však v posledních dnech naštval i Idealisty, a to poté, co odvolal ministra Dienstbiera. Ten jej přitom podpořil po lánském puči.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …