Vláda zřizuje funkci „českého Kissingera“. Má jim být Pojar

09.12.2022 8:46 | Ze sítí

Tomáš Pojar bude novým poradcem pro národní bezpečnost. Vytvoření této funkce schválila na svém středečním zasedání Bezpečnostní rada státu, jméno Pojara pak prozradil premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru na televizní stanici CNN Prima News. Vznik postu ještě projedná vláda na svém příštím zasedání.

Vláda zřizuje funkci „českého Kissingera“. Má jim být Pojar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Bezpečnostní rada státu projednala na svém posledním jednání kromě aktuálních témat také návrh na vytvoření funkce poradce pro národní bezpečnost. Nový poradce, jehož bude jmenovat a odvolávat vláda, bude působit při úřadu vlády a bude odpovědný premiérovi. Zároveň se stane tajemníkem Bezpečnostní rady státu. Zřízením funkce koordinátora, který bude v oblasti bezpečnosti operativně propojovat státní orgány, splní vláda další bod ze svého programového prohlášení.

Premiér Petr Fiala (ODS) následně v rozhovoru pro CNN Prima News prozradil, že navrhne na funkci poradce Tomáše Pojara. Ten je již nyní jeho poradcem pro zahraniční a bezpečnostní otázky. „Já vidím za sebe a budu navrhovat jako skutečně kompetentního a mimořádně připraveného kandidáta pro tuto funkci, Tomáše Pojara,“ uvedl premiér. „Ale samozřejmě to projednám se svými partnery a bude to schvalovat vláda,“ dodal.

Vznik funkce poradce pro národní bezpečnost při úřadu vlády do konce letošního roku je uveden v programovém prohlášení kabinetu. Při svém vzniku vládní koalice Spolu a Pirátů a STAN plánovala, že tento poradce bude koordinátorem ohledně hybridních hrozeb a dezinformací. „Na Úřadu vlády tak vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky, s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám,“ píše se v programovém prohlášení.

Osmačtyřicetiletý Pojar je od roku 2014 prorektorem soukromé vysoké školy CEVRO Institut, která je zaměřena mimo jiné právě i na bezpečnostní otázky. V letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem organizace Člověk v tísni. Následně pracoval jako poradce a náměstek pro bilaterální vztahy a později pro EU a bezpečnost na ministerstvu zahraničí. V letech 2010 až 2014 byl velvyslancem v Izraeli.

Instituce Poradce pro národní bezpečnost má velkou tradici například v USA, kde tuto funkci, podřízenou přímo prezidentovi, vykonávaly takové persony mezinárodních vztahů jako Henry Kissinger nebo Zbygniew Brzezinski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…