Vladimír Dlouhý v novinách vysvětlil, proč prý nemá smysl uvalovat na Rusko sankce

04.09.2014 9:23

Prezident Hospodářské komory a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny vysvětloval, proč je proti uvalování sankcí na Rusko. Myslí si totiž, že politiku Kremlu nijak nezmění.

Vladimír Dlouhý v novinách vysvětlil, proč prý nemá smysl uvalovat na Rusko sankce
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Dlouhý přiznal, že sankce nás zatím příliš nezasáhly. To by se ale mohlo změnit, pokud by došlo k hlubší eskalaci konfliktu na Ukrajině. Pak by sankce i na české hospodářství měly daleko tvrdší dopad.

V této souvislosti upozornil, že Česko během hospodářské krize zaznamenalo recesi v šesti čtvrtletích za sebou. „Nikdo z našich sousedů takový zásadní pokles neměl,“ poznamenal. Česká ekonomika v poslední době zaznamenává oživení, ale nejde o žádné závratné tempo.

Západ neměl slibovat vstup do NATO Gruzii a Ukrajině

Prezident Hospodářské komory není příznivcem dalšího zesilování protiruských sankcí. A to i když není obdivovatelem současné ruské zahraniční politiky. Je totiž přesvědčen o malé účinnosti sankcí. To prý souvisí se situací v Rusku, jejíž příčiny je nutné hledat v době po pádu železné opony. „Gorbačov dostával ujištění, že když bude souhlasit se sjednocením Německa, NATO se nebude dál rozšiřovat,“ upozornil.

Za velmi neodpovědné označil sdělení z roku 2008, že je možné uvažovat o členství Gruzie a Ukrajiny v NATO. Právě tento výrok byl podle Dlouhého krokem, který Rusy přesvědčil o tom, že musí jednat tvrdě a bezskrupolózně. „A také vedl k tomu, že tato ruská politika má obrovskou podporu ruského obyvatelstva, které je dokonce ochotno přinést oběti ve své životní úrovni,“ podotkl Dlouhý s tím, že to je tím hlavním důvodem, proč si myslí, že protiruské sankce nebudou účinné.

Ukrajinská krize by se podle něj měla proto řešit diplomaticky, a to i za cenu ústupků ze strany Západu.

Dlouhý připustil, že současné sankce způsobily určitý odliv kapitálu z Ruska. „Ale pořád si nemyslím, že to podlomí ruskou ekonomiku do té míry, že by to vedlo k zásadní změně politiky prezidenta Putina,“ dodal Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…