Vladimir Putin má narozeniny. A v ČT odhalovali příčinu jeho vysoké popularity

07.10.2014 23:12

Ruský prezident Vladimir Putin slaví 62. narozeniny a jeho popularita v Ruské federaci dosahuje takřka nebeských výšin. Jak je to možné? O tom v úterních Událostech, komentářích diskutovali zpravodaj České televize Miroslav Karas, politolog Zdeněk Zbořil a politický geograf Martin Riegl. Došlo na Krym, západní sankce vůči Rusku, ale i na posledního ruského cara Mikuláše II.

Vladimir Putin má narozeniny. A v ČT odhalovali příčinu jeho vysoké popularity
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Tady v Rusku platí všeobecná úcta k mocipánovi a to bez ohledu na to, kdo tím mocipánem zrovna byl,“ podotkl hned v úvodu svého vystoupení Karas. Putin se teď těší rekordní podpoře - téměř 90% voličů. Prvním důvodem toho je anexe ukrajinského Krymu k Rusku. Druhým důvodem je tvrdá odpověď Vladimira Putina na západní sankce. A třetím důvodem je prý Putinův postoj k ukrajinskému konfliktu.

Zbořil s hodnocením zpravodaje Karase v zásadě souhlasil. „Já bych třeba neopomněl připomenout, že je to od smrti posledního ruského cara Mikuláše II. první Rus na trůnu v tomto novodobém ruském samoděržaví,“ podotkl politolog. Upozornil i na to, že je osud jeho rodiny spojen s Leningradem a s blokádou Leningradu za druhé světové války. I to může hrát roli.

Riegl k tomu dodal, že v 90. letech minulého století se zdálo, že se ruský stát poněkud hroutí, což vyvolalo určitou depresi v ruské společnosti, která se vnímá jako společnost výjimečná. „Putin se svezl s nárůstem cen komodit a mohl díky tomu saturovat zbrojní síly a další věci,“ připomněl geograf. Upozornil však také na to, že jeho popularita může oslabit, pokud se ukáže, že ruská ekonomika utrpěla západními sankcemi více, než Putin připouští.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…