Vladimira Putina prý podporuje lůza: Ubozí lidičky, kteří jsou chudí a neměli v životě žádné štěstí

25.10.2016 11:17

Překlad rozhovoru s ruským historikem a režisérem Jevgenijem Ponasenkovem o současném stavu ruské společnosti, který poskytl Rádiu Svoboda, přinesl server Tapolitika.cz.

Vladimira Putina prý podporuje lůza: Ubozí lidičky, kteří jsou chudí a neměli v životě žádné štěstí
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Ponasenkov mimo jiné uvedl – ohledně toho, že v Rusku ožívá opět Stalinův kult – že památníky se nestaví kvůli tomu, co bylo, ale vždy kvůli současnosti. „To, co se dnes v Rusku děje, to je návrat k už zarostlé ‚vlastní cestě‘, k odmítání civilizace. Odmítání západních svobod a práv člověka vyžaduje hrozivé a krvavé symboly, které by na jednu stranu potvrdily správnost současného směru, a na druhou stranu by v porovnání s jejich krutostmi dostatečně obrousily zuby i drápy dnešního režimu,“ prohlásil.

Podle Ponasenkova si ruský prezident Vladimir Putin vybral tu nejjednodušší cestu. „Stal se vládcem lůzy. Měl dvě možnosti: mohl využít hromady peněz z ropy k tomu, aby vybudoval moderní stát, nebo mohl ty prachy rozdělit mezi klany svých kámošů z Peterburgu a vybudovat přesně to, co tu vybudoval, a přitom spoléhat na podporu davu. Vybral si tu druhou cestu. A vzhledem k jeho životopisu se domnívám, že si ani jinak vybrat nemohl,“ uvedl Ponasenkov.

Domnívá se, že Putin se opírá „o ubohé lidičky, kteří jsou chudí a neměli v životě žádné štěstí“. „Nikdy se jim nestalo nic dobrého, teď ještě zchudli, ale jestli je dolar za 35 nebo 65 rublů, je jim vlastně jedno, důležité pro ně je, že něco zlého se děje i těm, kdo si mohli žít lépe: těm krásným a vysokým v dobře padnoucím saku, co se furt usmívají. Budu se mít hůř, ale oni taky.“

Putinovo poselství podle Ponasenkova není nic jiného než hra na psychologii. „Hra s náladou závislých a zlomených ubožáků. Není na to sám, netřeba ho démonizovat, jakkoli je zlý,“ tvrdí Ponasenkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…