Vládne tady mafie, rozčílil se zakladatel ODS. A my tomu říkáme demokracie...

30.12.2013 17:20

Předseda strany Občané.cz Petr Havlík se ostře pustil do českých politiků i úředníků. Podle něho stát privatizovali a vydali ho mafii, se kterou se spolčili. Fungují prý v režimu mafiánské omerty, která nařizuje mlčenlivost o všech aktivitách, píší Prvnízprávy.cz.

Vládne tady mafie, rozčílil se zakladatel ODS. A my tomu říkáme demokracie...
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

„V našem prostředí jsme si již zvykli na to, že sorta vyvolených umí své případné kauzy promlčet, odklonit či nechat vyšumět do ztracena. Uvnitř svého kruhu se drží zásady – ty víš na mně a já na tebe, tudíž oba nevíme nic. A kdyby bylo nejhůř, tak se nebezpečnému a riskantnímu procesu nalepí štítek top secret,“ cituje server Havlíkova slova.

Demokracie a svoboda po česku

„Žádná přímá demokracie, žádná občanská kontrola moci, žádný přísný zákon o státní službě. Žádné kontroly drzé EU, žádné nekontrolované mediální masáže, žádná přílišná nezávislost nějakých agilních vyšetřovatelů... Naopak – anonymní akciovky v daňových rájích, majetková přiznání budiž, ale bez sankcí, neveřejné veřejné zakázky, předražené poradenské a právní služby pro spřízněné firmy a firmičky a hlavně – ucpat všechny díry před zvědavými čmuchaly. Můžeme tomu říkat třeba demokracie a svoboda po česku," píše sarkasticky.

Státní správa se prý nijak nebrání a zůstává zcela pasivní. „Stát jakoby dobrovolně rezignoval na některé své základní funkce. Nemohl prý jinak, má prý nohy v betonu. Může za to prý koalice a jindy zase opozice, a tak pořád dokola. V režimu české omerty to ani nemůže být jinak. Organizovaný zločin bílých límečků setřel rozdíl mezi legálním a nelegálním. Mezi reálnou a šedou ekonomikou a vysává veřejné zdroje ze všech možných i zdánlivě nemožných míst," zlobí se Havlík.

Jedním z možných řešení je podle něho generální audit. „Stali jsme se nesrozumitelnou zemí promarněných příležitostí. Škoda. Případná zásadní korekce tohoto stavu bude dlouhá a nebude bezbolestná. Začít by se muselo velmi důkladným a všestranným auditem uplynulých dvou dekád. Témat je více než dost, třeba se tím podaří prolomit režim české omerty. Třeba," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…