Vládní ČSSD dnes zahájí sjezd, kde zvolí nové vedení strany

09.04.2021 6:15

Dvoudenní sjezd, který zvolí nové vedení, zahájí dnes vládní sociální demokracie. Kvůli epidemii covidu-19 absolvuje 279 delegátů strany jednání poprvé přes internet. Obhajovat funkci předsedy bude vicepremiér Jan Hamáček, kterého vyzvou dosavadní místopředseda a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Vládní ČSSD dnes zahájí sjezd, kde zvolí nové vedení strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Petříček ve čtvrtek oznámil, že vytvořil tým se starostou brněnské městské části Líšeň Břetislavem Štefanem, který do té doby také po nominaci jihomoravské buňky oficiálně kandidoval na předsedu. Místo toho bude Štefan usilovat o to, aby se stal Petříčkovým prvním místopředsedou. Další kandidáti se mohou přihlásit přímo na sjezdu.

Nominace do nejužšího vedení má i zbytek nynější sestavy, tedy statutární místopředseda Roman Onderka a místopředsedové Jana Maláčová, Michal Šmarda a Ondřej Veselý. Kraje ale podpořily také bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha, místostarostu Bohumína Igora Bruzla, Jana Tvrdého či poslance a bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka.

ČSSD dlouho doufala, že epidemické podmínky umožní, aby se delegáti sešli osobně v Hradci Králové. Loni v listopadu kvůli tomu posunula termín sjezdu z ledna na duben. Vzhledem k nouzovému stavu a souvisejícím omezením pohybu však strana nakonec před dalším odkladem upřednostnila on-line formu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…