Vlajka na muzeu: Sešel se Hašek, Dolejš i bývalý velvyslanec

13.03.2023 14:50 | Ze sítí

„Na rovinu.“ Exposlanec KSČM Jiří Dolejš promluvil k sobotním demonstrantům. A nebyl sám. Ozval se také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis či někdejší slavný brankář nejen z Nagana Dominik Hašek. Nakonec zazněla výzva.

Vlajka na muzeu: Sešel se Hašek, Dolejš i bývalý velvyslanec
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

Od sobotní demonstrace na Václavském náměstí uplynuly již desítky hodin, ale na sociálních sítích se stále o této akci vedou debaty. K útoku na Národní muzeum, k němuž se uchýlila část demonstrantů, se jasně vyjádřil např. exposlanec KSČM Jiří Dolejš.

„Na rovinu. Ta vlajka je prostě státní symbol brutálně napadené země a její vyvěšení je jen gesto solidarity. Žádný zfašizovaný hejhula nemá proto co napadnout  jakýkoliv majetek muzea. Tečka,“ napsal bez obalu na twitteru.

Útok na Národní muzeum

Velmi kriticky se k akci postavil i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ostře zkritizoval jednoho z odborářů Bohumíra Dufka. Dufek na demonstraci vyhrožoval, že „když to nejde po dobrým, půjde to po zlým“. Středulu tím zvedl ze židle.

„Včera mě opravdu naštval Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. Ta nemá s ČMKOS  naštěstí nic společného. Slova o ‚skopčácích‘ nebo výzvy ‚když to nejde po dobrým, půjde to po zlým‘, jsou pro mě zcela nepřijatelná,“ napsal k demonstraci a Dufkovi Středula taktéž na twitteru.

Útok na Národní muzeum

Do debaty o útoku na Národní muzeum a na vlajku Ukrajiny se zapojil také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který poděkoval ministrovi kultury Martinu Baxovi (ODS) za ujištění, že vlajka Ukrajiny zůstane vyvěšena na budově Národního muzea.

„Děkuji, pane ministře. Žlutomodrá vlajka dnes už není pouze vlajkou Ukrajiny. Je symbolem boje proti Putinově diktatuře a rozpoutané Ruskem válce. Koordinované Ruskem útoky na ní po celém světě jsou známkou jeho agónie a našeho blížícího se vítězství,“ napsal někdejší velvyslanec.

Útok na Národní muzeum

Baxa zdůraznil, že Česko má zkušenost s okupací vlastní země, i s okupací, kterou měli na svědomí rusky mluvící vojáci, takže je naprosto jasné, že bude dál podporovat bránící se Ukrajinu.

Někdejší slavný brankář Dominik Hašek upozornil, že někteří z demonstrantů měli s sebou či na sobě ruské symboly a tito lidé by podle něj neměli zapomínat na to, že Poslanecká sněmovna označila současné Rusko vedené Putinem za teroristický stát.

„Poslanci ČR 15. 11. odhlasovali, že ruský režim je teroristický. Byl bych rád, aby občané naší země věděli, zdali (ne)mohou za současné situace používat a propagovat ruské symboly (např. ruskou vlajku, Z ap.). Nevím přesně, kdo jim to má říct, ale vím, že většina lidí naší země to chce vědět,“ uvedl Hašek.

Útok na Národní muzeum

Zdeněk Hel, český biochemik, profesor patologie a vědecký pracovník v oboru imunologie působící v Spojených státech amerických, přišel s výzvou.

„Tato vlajka, na tomto místě, žlutomodrý odkaz východní země, se právě stala symbolem naší svobody, našeho odhodlání, naší víry v demokracii, a našeho místa v západním společenství. Nechť zde vlaje, dokud se poslední ruský voják nevrátí do své domoviny,“ vyzval Hel opět na twitteru.

Útok na Národní muzeum

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cizí vlajka nemá co dělat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVenán , 13.03.2023 14:58:00
na našem symbolu - Národním muzeu !!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…