Vlastní občané slovenského prezidenta zklamali. Prý částečně rezignovali na možnost změn k lepšímu

18.06.2015 12:13

Slovenská společnost částečně rezignovala na to, že poměry v zemi lze změnit k lepšímu. Dnes to před poslanci parlamentu prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska, kde přednesl svou první zprávu o stavu země od nástupu do prezidentského úřadu loni v červnu. Kiska především kritizoval údajnou netransparentnost a nepořádek ve zdravotnictví a stav justice, který podle něj nezaručuje princip spravedlnosti pro všechny obyvatele.

Vlastní občané slovenského prezidenta zklamali. Prý částečně rezignovali na možnost změn k lepšímu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

„Před rokem jsem v inauguračním projevu řekl, že většina lidí u nás se necítí být součástí úspěšného Slovenska. Od té doby se mnoho nezměnilo. Jako by na naši zemi dolehla únava, v části společnosti až rezignace. Lidé ještě chodí volit, ale chovají jen malou víru, že se u nás něco pohne skutečně významně,“ uvedl Kiska. Společnost se podle něj ocitla v kritické době, aby obnovila důvěru občanů ve svůj stát.

Prezident zároveň kritizoval poměry ve slovenském zdravotnictví. „Bez pořádku a transparentnosti nebude lépe fungovat žádný systém,“ řekl. Dodal, že řadu systémových změn v této oblasti se dosud nepodařilo uvést do praxe a že stát ani neprosadil opatření, která by například vylučovala pochybnosti při nákupech zdravotnické techniky za státní peníze.

Kiska složil prezidentský slib v polovině června minulého roku, předtím ve vysoké politice nepůsobil. V rozhodujícím přímé volbě hlavy státu Kiska coby občanský kandidát porazil úřadujícího premiéra Roberta Fica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…