Vlivný Čech: Panika kolem covidu. A pak zjistíte, že nikomu nic není. Ale je to vážné, mám info

12.10.2020 13:41

Všichni řeší covid. Ministr zdravotnictví Prymula se údajně snaží zabránit jeho šíření. Podporuje ho jak premiér Andrej Babiš a prezident Zeman, tak i lidé, od kterých by se čekalo možná něco trochu jiného. K opatřením se na svém facebooku vyjádřili i guru Pirátů a marketingový expert Jakub Horák nebo hlas z Bruselu, europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Tak co ty roušky?

Vlivný Čech: Panika kolem covidu. A pak zjistíte, že nikomu nic není. Ale je to vážné, mám info
Foto: Repro Facebook
Popisek: Publicista, spisovatel a marketér Jakub Horák

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

„Podle neoficiálních dat není denní nárůst nakažených 5000, ale někde mezi 20–40 tisíci. Naprostá většina nakažených to přejde jako chřipku, například já jsem nakažený sedmý den, nekašlu, nesmrkám, nemám ani teplotu.“ Svěřil se na facebooku Horák.

„Kontrast mezi mediální panikou typu ‚pomalu každý kdo to dostane, jde na ventilátor‘ a realitou, co většina nakažených zažije, je důvodem, proč někteří lidé přestali médiím věřit i v tomto a šíří se konspirační teorie. Pokud vám totiž deset známých ze zkušenosti řekne, že to jde vyležet – a když to napíšete na FB, tak vám všichni nadávají do ‚chřipečkářů‘, že šíříte hoaxy – věříte těm známým a myslíte si, že je za tím zase nějaké spiknutí.“ Vysvětluje Horák, pocity velké části společnosti, které se restriktivní manýry pana ministra zdravotnictví nelíbí.

I tak bude podle marketéra lockdown nevyhnutelný. „Existuje ale důvod, proč jsou současná opatření nutná a proč bude nutný i lockdown, který bude následovat. I když naprostá většina lidí projde covid-2 bez komplikací, přesto je dost těch, kteří jdou do nemocnice. V těch zabírají místo pacientům, kteří byli objednáni na jiné zákroky. To všechno se zastaví a tito pacienti umírají. Nejde totiž jen o počet lůžek, ale především o počet lékařů a sester – a jejich nakažení vzrostlo enormně.“

„Proto je nutno nárůst nakažených zastavit, abychom nezahltili zdravotní systém a neumírali nekovidoví pacienti. A aby neumírali i ti kovidoví – bez kyslíku. Jediné, co má smysl nyní sledovat, je obsazenost nemocnic – a nakaženost lékařů a sestřiček.“ Ospravedlňuje likvidační opatření Horák.

„Je smutné, že to vláda nedokáže vysvětlit. Snažím se ukázat situaci jazykem jednoduchým a čtivým.“ Posteskl si v závěru příspěvku.

Své si k situaci řekl i europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer a nikoho jeho vyjádření asi nepřekvapí. „Premiér a vláda nesou velkou vinu na dnešní katastrofální pandemické situaci. Selhaly i instituce státu, zlepšení se stále dostatečně nedostavilo (testování, trasování, data).“

„Nevidím žádné hrdinství v nenošení roušek tam, kde hrozí nákaza a podstupování rizika tam, kde to není třeba. A porušování (zatím mírných) opatření pro mne není projevem touhy po svobodě. Pro mne to je neodpovědnost, za kterou zaplatíme všichni, a někteří zaplatí cenu nejvyšší.“ Tento  citový a morální apel pana europoslance snad nejde nevyslyšet.

„Ano, pan premiér selhal. Pan prezident selhal též a svým chováním věci jen zhoršuje. Selhala vláda, státní instituce, a selhala i velká část státu.“ Neopomněl opět připomenout poslanec za významnou stranu TOP 09. Jeho dalším vyjádřením ale sám sebe okamžitě popřel, když Prymulova opatření vlastně předtím podpořil. „Tato selhání budou velmi drahá, ale každý z nás může přispět k tomu, abychom cenu za něj snížili. Svým chování a také respektem k dalším omezením, která (snad jen na krátkou dobu) budou muset rychle přijít.“

„Budu moc rád, když se nad tím zamyslíte.“ Apeluje Niedermayer na své duchaplné voliče v závěru příspěvku.

Podle neoficiálních dat není denní nárůst nakažených 5000, ale někde mezi 20–40 tisíci. Naprostá většina nakažených to...

Zveřejnil(a) Jakub Horak dne Pátek 9. října 2020
 

Premiér a vláda nesou velkou vinu na dnešní katastrofální pandemické situaci. Selhaly i instituce státu, zlepšení se...

Zveřejnil(a) Luděk Niedermayer dne Sobota 10. října 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…