Vloni dostal Rath 8,5 roku. Odvolal se a soud teď bude případ řešit znovu

09.06.2019 9:37

Vrchní soud v Praze začne v pondělí projednávat odvolání podaná v první části korupčního případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Někdejší politik dostal loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Zprávu přinesla ČTK.

Vloni dostal Rath 8,5 roku. Odvolal se a soud teď bude případ řešit znovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

O rok nižší trest dostala někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle spisu machinace s tendry organizovali. Všichni se odvolali. Rath ČTK napsal, že v pondělí k soudu přijde.

Pražský vrchní soud se bude případem zabývat již podruhé. Stejný verdikt z roku 2015 zrušil kvůli použití odposlechů, Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz. Jednání naplánoval odvolací senát na 11 dní. Bude se konat v největší jednací síni – v kauze vystupuje 11 obžalovaných, účastní se ho značný počet advokátů a je mediálně sledovaný.

Senát povede podle informací z justičního serveru stejně jako poprvé soudce Pavel Zelenka, referentkou bude Kateřina Korečková. Po přednesu odvolání plánují soudci podle mluvčí soudu Simony Heranové doplnit dokazování. Na další týden předvolali i další svědky.

Soudy se kauzou zabývají od roku 2013. Její první větev se týká údajně zmanipulovaných zakázek na opravy zámku v Buštěhradě na Kladensku či budovy gymnázia v Hostivici a na modernizaci středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v tendrech brali podle obžaloby Kottovi s Rathem úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun.

Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení. S tříletou podmínkou odešla podnikatelka Ivana Salačová, jejíž výpověď posloužila jako klíčový důkaz. Žena se ke korupci přiznala a popsala, jak systém ovlivňování zakázek vypadal.

Krajský soud v Praze se nyní zabývá také druhou větví případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek. V této části čelí obžalobě kromě Ratha a Kottových například vysocí manažeři Metrostavu. Státní zastupitelství stíhá i firmy. Hlavní líčení začalo v lednu a je prozatím naplánováno do konce října. Soud zatím vyslechl obžalované a přehrával odposlechy. Na výpovědi svědků doposud nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…