Vnitro chybovalo při čerpání dotací. Může přijít o 2 miliardy, píše deník

22.02.2012 8:20

Problémy s čerpáním evropských dotací má i ministerstvo vnitra, odhalila kontrola. Kvůli chybně zadávaným veřejným zakázkám a špatně či pozdě sepsaným projektům může ministerstvo vnitra přijít až o dvě miliardy korun. Hodnotící zprávu ministerstva pro místní rozvoj, které dostalo za úkol zkontrolovat čerpání evropských dotací na všech ministerstvech, bude dnes projednávat vláda. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají důvěrný materiál k dispozici.

Vnitro chybovalo při čerpání dotací. Může přijít o 2 miliardy, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

  Podle něj úředníci na vnitru sepsali až 40 procent žádostí o evropské peníze špatně, nedodržují stanovené termíny předkládání projektů a někteří dokonce nemají znalost procesu čerpání.

Nejdřív musí přijít audit

"Existuje velké riziko, že ministerstvo vnitra nevyčerpá až dvě miliardy korun," řekl listu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Podle informací HN se už proto v pátek sešel s náměstkem ministra vnitra Radkem Šmerdou, pod něhož unijní agenda spadá. Společně domlouvali varianty, jak evropské miliardy pro ministerstvo vnitra zachránit. Vypadá to, že část agendy rezortu vezme pod sebe právě Jankovského ministerstvo.

"Než se tak stane, musíme udělat mnohem detailnější audit a podle něj nastavit konkrétní opatření," uvedl Šmerda. Snaze ministerstva pro místní rozvoj rozumí, ale míní, že pokud má Integrovaný operační program problémy, tak jsme jej do nich přivedli společně, protože má nad tím programem dohled, dodal.

Kořeny problému jsou prý v Langerově éře

Problémy podle kontroly vznikly za éry Ivana Langera, přetrvaly však do doby, kdy vnitro vedl Radek John (VV) s náměstkem Michalem Morozem, píšou HN. Většinou se jednalo o programy digitalizace a propojení databází veřejné správy. Moroz se brání, že právě když úřad přebral John, našli řadu pochybení, která okamžitě začali řešit.

Současné vedení rezortu v čele s Janem Kubicem upozorňuje ale na fakt, že působení Moroze a Johna problémům s čerpáním dotací výrazně nepřispělo. "Za éry Věcí veřejných nedošlo na ministerstvu vnitra k zásadním pochybením. Problém byl spíš v tom, že se tam nic nedělalo," řekl Šmerda.Záchrana miliard se netýká jen ministerstva vnitra. Problémy s čerpáním dotací mají i ministerstvo dopravy, školství a ministerstvo průmyslu. Podle listu tak stát může přijít zhruba o 25 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…