Vnitro nechce platit pokutu za video Nagyové. Bránit se bude žalobou

03.07.2014 14:04

Policejní prezidium se bude bránit správní žalobou proti pokutě 60.000 korun, kterou mu za zveřejnění videa ze zatýkání Jany Nagyové (Nečasové) pravomocně uložil Úřad pro ochranu osobních údajů. Na dotaz ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Jana Macalíková.

Vnitro nechce platit pokutu za video Nagyové. Bránit se bude žalobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Ochránci dat sankci uložili v dubnu. Prezidium se prostřednictvím ministerstva vnitra snažilo rozhodnutí zvrátit rozkladem, který ale předseda úřadu Igor Němec minulý týden zamítl.  "Se zamítnutím rozkladu nesouhlasíme a proti pokutě se budeme bránit i nadále," uvedla Macalíková. 

Videozáznam poskytl pořadu České televize Otázky Václava Moravce loni v prosinci šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Úřad poté policii uložil pokutu za to, že jako správce osobních údajů nepřijala taková opatření, která by v tom Šlachtovi zabránila. 

Šlachta už dříve prohlásil, že podle svého názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové se nestaly žádné excesy. Úřad ale poukázal na to, že policisté musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, a k ochraně své pověsti nemohou využít informace, které získali při výkonu veřejné moci. 

Vyšetřování kauz kolem někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase (ODS) Nagyové loni vedlo k pádu Nečasovy vlády i k jeho odchodu z čela ODS. Nagyová čelí obvinění kvůli údajnému podplacení trojice exposlanců ODS a kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby. Státní zástupci na ni také podali obžalobu pro údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Soud jí uložil trestním příkazem roční podmínku, žalobci však podali odpor a Nagyovou tak čeká veřejné hlavní líčení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…