Vodné, stočné, teplo, pivo... zdražit. Loteriím snížit daně. Uniklo ze Stanjurovy dílny

11.04.2023 22:20 | Kauza

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje koncem dubna představit nepopulární kroky pro snížení rozpočtových schodků o 70 miliard korun. Podle nových informací zvažuje například snížení daně loterijním společnostem nebo zvýšení daní, například DPH na vodné a stočné či na pivo, píší Novinky.

Vodné, stočné, teplo, pivo... zdražit. Loteriím snížit daně. Uniklo ze Stanjurovy dílny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Podle informací České televize plánuje v materiálu, o kterém se bude jednat ve vládní koalici, u kamenných poboček pokles daně z 35 na 25 procent, u internetových loterií na 30. Snížení daně loteriím navrhl v materiálu, který zaslal koaličním partnerům. Podle mluvčího resortu Tomáše Weisse jde o podkladový analytický materiál, o kterém budou předsedové vládních stran jednat v průběhu dubna. 

Původní zdroj ZDE.

Ministerstvo financí také řeší daně ze služeb a zboží, které chce naopak zvyšovat. ČT v pondělí uvedla, že podle návrhu resortu by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti jsou 10 a 15 procent. Nová snížená sazba by měla být 14 procent.

Do základní 21procentní sazby by se zase měly přesunout některé položky, které nyní jsou v jedné ze snížených sazeb. Týkalo by se to například ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, točeného piva, opravy obuvi, kožených výrobků a kol a také sportovních a kulturních akcí. Úprava by měla zvýšit příjmy státu zhruba o 24 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …