Vojáci si připomněli Den ozbrojených sil zavedený prezidentem Havlem

28.06.2018 13:30

Den ozbrojených sil, který připadá na 30. června, si dnes na pražském Vítkově připomněli vojáci, zástupci Ministerstva obrany i politici. Vybraní zástupci resortu obrany i armády dostali resortní vyznamenání a dvěma vojenským jednotkám byly propůjčeny čestné názvy po generálech Karlu Janouškovi a Josefu Buršíkovi. Na závěr akce nad Vítkovem přeletěly bitevní vrtulníky a letouny L-159, píše ČTK.

Vojáci si připomněli Den ozbrojených sil zavedený prezidentem Havlem
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Den ozbrojených sil se slaví od roku 2002. Vyhlásil ho bývalý prezident Václav Havel na památku událostí, které se odehrály 30. června 1918 u východofrancouzského městečka Darney. Tento den na pláni u Darney nastoupilo na 6000 vojáků československé střelecké brigády, aby před odjezdem jednotky na frontu byl předán bojový prapor 21. československému střeleckému pluku. Celá brigáda poté složila slavnostní přísahu. Oficiálně tak vznikla první československá samostatná jednotka. Ve stejný den také bylo Francií veřejně proklamováno právo na samostatný československý stát.

Na přehlídku československých vojáků tehdy přijela řada oficiálních hostů – budoucí ministr zahraničí a prezident Edvard Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže červenobílý prapor zhotovený na návrh malíře Františka Kupky. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

Své předchůdce i padlé v zahraničních misích si dnes vojáci připomenuli slavnostním nástupem na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově. Nový ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata položili u památníku věnec, zároveň byla udělena vyznamenání a propůjčeny čestné názvy. Rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana se tak 26. pluk velení, řízení a průzkumu nově jmenuje po armádním generálu Karlu Janouškovi, který za druhé světové války organizoval československé letecké jednotky v britské RAF. Po generálmajorovi Josefu Buršíkovi, bojovníkovi z východní fronty, získal jméno 72. mechanizovaných prapor z Přáslavic.

Pro nového ministra obrany Metnara byla dnešní akce prvním veřejným vystoupením v roli šéfa resortu obrany. „Den ozbrojených sil České republiky zdůrazňuje hodnotu událostí, k nimž se s pocitem hrdosti i pokory stále hlásíme. Pevně věřím, že společně dokážeme tento historický odkaz udržet i pro budoucí generace a zároveň budeme pokračovat v budování sebevědomé, moderní, dobře vycvičené a spojenci uznávané Armády České republiky,“ řekl.

Opata při projevu k vojákům řekl, že současná armáda se může právem považovat za pokračovatele odkazu svých předchůdců z legií či z druhé světové války. Vyzdvihl, že si vojáci vybudovali dobré jméno v rámci NATO. Podotkl, že na ozbrojené síly jsou v dnešní době kladeny jiné požadavky. „Ale není to jen o technice. Nejdůležitějším předpokladem úspěšného plnění úkolů jsou zejména lidé. Kvalitně připravení a dobře vycvičení profesionálové,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …