Vojenské zpravodajství požaduje, aby mohlo zcela kontrolovat internet. Ochrana osobních údajů by jej prý příliš omezovala proti útočníkům

09.03.2019 21:11

Vojenští špioni by chtěli plošně sledovat internet. Co je však nezajímá, je dozor strážců soukromí. Píše o tom server Novinky.cz.

Vojenské zpravodajství požaduje, aby mohlo zcela kontrolovat internet. Ochrana osobních údajů by jej prý příliš omezovala proti útočníkům
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Zákon o kybernetické obraně je v současné době v připomínkovém řízení. Vojenské zpravodajství by nově mohlo nasadit do sítě své sondy, tzv. černé skříňky. Kdo však mezi těmi, kdo mohou připomínkovat, není, je Úřad pro ochranu osobních údajů.  Před dvěma lety při vzniku zákona však připomínkovat mohli. 

S touto skutečností je nespokojen pirátský poslanec Ondřej Profant, jenž vzpomněl na to, že většina výhrad se týkala ohrožení soukromí a osobních údajů. Podle něj se ministerstvo pohybuje na tenkém ledě a ví to. 

Vojenské zpravodajství se podle serveru Novinky.cz hájí tím, že zákon jim nově umožní sledovat pouze metadata provozu internetu. Zástupce ředitele Národního centra kybernetických operací, které dostalo Vojenské zpravodajství za úkol před třemi lety vybudovat, Kamil Tichý uvádí, že není možné jasně říci, co a jak budou sledovat. Tím by se tak podle jeho slov totiž odkryly možnosti, jež by mohli využít útočníci. Co však podle zákona rozhodně nebude možné, je nabourávat soukromí, měnit integritu dat a ovlivňovat neutralitu sítí. 

Původní text ZDE.

Profant pro server Novinky.cz podotkl, že je nutné, aby ministerstvo jasně vymezilo pravomoci zpravodajců. „Je to absurdní situace. Je to stejné, jako kdyby postavili most, ale nechtěli sdělit, jakou má nosnost, a tím pádem by na most nikdo nesměl,“ uvedl Profant. 

Úřad pro ochranu osobních údajů se k situaci zatím vyjadřovat nechce. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…