Vojtěch zrušil omezení počtu lidí na demonstraci. Jen tři hodiny před akcí „chvilkařů“. Minář má podezření

09.06.2020 17:17

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes na Twitteru oznámil, že omezení počtu účastníků veřejných akcí na 500 lidí se již nebude týkat demonstrací. Přitom právě na dnešek jsou v Praze a jiných městech svolány protesty Milionu chvilek pro demokracii. Ti na svém facebooku již informují o svém „vítězství“.

Vojtěch zrušil omezení počtu lidí na demonstraci. Jen tři hodiny před akcí „chvilkařů“. Minář má podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: První demonstrace proti Zemanovi a Babišovi po koronavirové pandemii. S rouškami a dvoumetrovými rozestupy

„Vyhráli jsme! Ministr Vojtěch ustoupil a uznal, že dosavadní výklad Ministerstva zdravotnictví byl nesprávný,“ jásají chvilkaři na svém Facebooku. „Díky rychlému právnímu postupu jsme jej přiměli vydat nové stanovisko, jež je v souladu s Ústavou a neomezuje právo na shromažďování! Ubránili jsme tím základní občanské právo. Teď už je i vládě zřejmé, že lidská práva nejsou kus hadru,“ bere spolek Vojtěchovo rozhodnutí jako svoje vítězství.

Minář a spol. zároveň upozorňují, že se nejedná o žádnou výjimku, jak tvrdil Vojtěch. „Demonstrace jsme nikdy nezakázali. Abychom však předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím, s účinností od dnešní 15. hodiny,“ napsal Vojtěch na Twitter.

„Nejde o žádnou výjimku a milostivé povolení, jak se to pokouší ministr Vojtěch podat. Je to uznání toho, že jsme měli pravdu, protože původní výklad omezující právo na shromažďování by soud shodil jako protiústavní,“ mají ale jasno ve spolku Milion chvilek.

A hned také přidávají kritiku vlády Andreje Babiše. „Přesto zůstává pachuť z toho, jaký právní chaos vláda vytvořila, kolikrát během jediného týdne změnila svůj postoj, kolikrát ministerstva vnitra a zdravotnictví protiřečily nejen jedno druhému, ale i každé sobě samému. A je neuvěřitelné, že přestože je akce nahlášená už 10 dní, tak se podmínky pro ni zásadně změní tři hodiny před začátkem. Skoro to nevypadá jako náhoda,“ naznačují Minář a spol.

„Záleží nám však také na demokracii a dodržování pravidel. Proto je třeba se dnes sejít a jednak hlasitě pojmenovat, co je špatně, jednak nasměrovat pozornost nás všech k možnému řešení,“ lákají chvilkaři na demonstraci s tím, že budou dodržena nezbytná bezpečnostní opatření jako rozestupy nebo roušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …