Volá se po nezávislosti státních zástupců, ale musíme si něco ujasnit, zdvihá prst advokátka

05.09.2019 21:47

Advokátka Monika Čírtková se ve svém komentáři na Facebooku ptá, co vlastně je míněno požadavkem na nezávislost státních zástupců, který v poslední době tolik rezonuje českou politickou scénou. „Poněkud chaotický postup státních zástupců ve věci Čapího hnízda naplno předestřel tuto otázku,“ píše Čírtková.

Volá se po nezávislosti státních zástupců, ale musíme si něco ujasnit, zdvihá prst advokátka
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

„Jednotlivý státní zástupce není nezávislý ani trochu, protože státní zastupitelství funguje na principu podřízenosti,“ píše Čírtková. „V jeho rozhodování figuruje ještě něco dalšího, totiž názor a pokyny nadřízených, zamýšlí se advokátka s tím, že státní zástupce kvůli tomu nemůže postupovat pouze podle zákona a vlastního přesvědčení.

„Chceme tedy nezávislého nejvyššího státního zástupce?“ pokládá řečnickou otázku advokátka a dodává, že není jasné, jak to vlastně lidé volající po nezávislosti myslí. Pokud je myšlena nezávislost instituce jako celku, vše podle Čírtkové stojí a padá s osobou nejvyššího státního zástupce. „Ten jediný může být jakž takž nezávislý, případně dva jemu podřízení vrchní státní zástupci?“ ptá se Čírtková.

„Nebo si máme požadovanou nezávislost představit tak, že nejvyšší (resp. obecně nadřízený) státní zástupce nebude zasahovat nižším složkám do jejich kauz a bude respektovat jejich právní názory?“ pokračuje advokátka s tím, že toto je nejprve třeba si ujasnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…