Volební manažer Birke usedl před kamery a spustil: Hardcore scénář pro ČSSD...

18.05.2017 19:58

Moderátorka Světlana Witowská ve čtvrtečním Interview ČT24 přivítala volebního manažera ČSSD Jana Birkeho. A kladla mu zajímavé otázky. Zeptala se třeba: „Babiš se v létě žení, čím to marketingově přebijete?“ A Birke odpovídal.

Volební manažer Birke usedl před kamery a spustil: Hardcore scénář pro ČSSD...
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Jan Birke chce vyhrát volby. Věří, že se mu to podaří. Česká republika si přece pamatuje volby, kde to vypadalo na jasné vítězství jedné strany a finální výsledky byly značně odlišné. Ukázalo se třeba, že politické síly jsou vyrovnané. Volební manažer sociální demokracie věří, že se mu podaří dosáhnout 20 procent voličů. Pokud by ČSSD skončila nad dvaceti procenty, byl by Birke velmi spokojen.

A co by považoval za jednoznačnou prohru sociální demokracie? „Neúspěch by pro mě byl točit se kolem 12 procent, to by bylo hardcore pro sociální demokracii,“ konstatoval. Pokud by ČSSD ve volbách dostala kolem 12 procent, Birke je připraven přijmout politickou odpovědnost za takto tristní výsledek.   

„Babiš se v létě žení, čím to marketingově přebijete?“ ptala se v této souvislosti moderátorka Witowská. „Víte, já už jsem ženatý, takže já to nezařídím,“ odvětil se smíchem host. Sílu ČSSD vidí jinde. Kupříkladu ve členské základně čítající na 19 tisíc spolustraníků, kteří se mohou do kampaně velmi aktivně zapojit. Birke se na ně hodlá obrátit.

„My jsme nikdy neútočili na Andreje Babiše a pod mým vedením jako volebního manažera to ani dělat nebudeme. My nebudeme dělat brutální kampaň vůči ANO. To v žádném případě... My musíme rozdělit kampaň na dvě oblasti. Tou první budou tradiční levicová témata. My se musíme vrátit ke svým levicovým voličům. A v té druhé oblasti budeme upozorňovat na chyby Andreje Babiše,“ prozradil Birke.

Ve vládní krizi prý už Babiš překročil hranici, za kterou sociální demokracie odmítala jít. Šéf hnutí ANO proto musí z vlády odejít. V minulosti odcházeli čeští ministři z vlád za mnohem menší podezření. Při pohledu zpět s dnešními znalostmi byla podle Birkeho chyba neodvolat Andreje Babiše z vlády už kvůli kauze firmy Čapí hnízdo. Sociální demokraté jako nejsilnější vládní strana nesou odpovědnost za to, že tehdy nebyl Babiš z vlády odvolán.

To však nic nemění na tom, že si Sobotka zachoval ve vládní krizi chladnou hlavu. Zvládl to především na Hradě, kde na něj prezident Miloš Zeman mával hůlkou. Kdyby se toto stalo Birkemu, prý by asi neudržel nervy na uzdě tak, jak to dokázal Sobotka.

Birke nechce zanedbávat ani sociální sítě. I voliči ČSSD se totiž pohybují na sociálních sítích a nemusejí to být jen studenti. Birke má prý na sociální síti Facebook na pět tisíc přátel a 30 až 40 procent z nich prý rozhodně nejsou ve věku studentů. Proto je připraven vysílat na serveru YouTube.com přenosy z debat pana premiéra s voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…