Volební novela se nejspíš udělá podle lidoveckého návrhu. Čtrnáct krajů, i pro koalice pět procent

04.03.2021 19:13

Nový volební zákon nejspíše bude vycházet ze staršího návrhu KDU-ČSL a stane se takzvaným legislativním nosičem změn. V návrhu se počítá se zachováním čtrnácti volebních krajů, o jednom obvodu v tuto chvíli uvažují již jen hnutí ANO a Trikolóra. „Naše úpravy plně respektují poměrný volební systém. Mandáty jsou přidělovány z celostátní úrovně na úroveň krajskou,“ řekl k návrhu lidovec Marek Výborný.

Volební novela se nejspíš udělá podle lidoveckého návrhu. Čtrnáct krajů, i pro koalice pět procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Právě Výborného návrh se s největší pravděpodobností stane předlohou pro novelu volebního zákona. Výbornému prošel také požadavek na zkrácené projednání volebních paragrafů ve výborech na dvacet dnů.

„Naše úpravy plně respektují poměrný volební systém. Mandáty jsou přidělovány z celostátní úrovně na úroveň krajskou,“ řekl Výborný podle informací serveru E15.cz. Podle návrhu by mělo být zachováno všech čtrnáct volebních krajů. Přidělení mandátů by odráželo celostátní výsledek a následně by se křesla rozdělila mezi kandidáty do krajů. V návrhu je také pětiprocentní hranice vstupu do Sněmovny i pro koalice.

„Jeden volební obvod nadále pokládáme za nejspravedlivější řešení, ale jsme osamoceni,“ reagoval šéf Sněmovny za ANO Radek Vondráček s tím, že při zachování čtrnácti volebních krajů nebudou moci být v regionech zastoupeny malé strany. „Touto variantou se nemá smysl zabývat. Senát je proti a bez jeho souhlasu nelze novelu zákona přijmout,“ uvedl šéf poslanců sociální demokracie Jan Chvojka.

Podle ústavních právníků je právě Výborného návrh vhodnou alternativou k únorovému rozhodnutí Ústavního soudu. Proti zachování volebních obvodů byla přitom původně jak ČSSD, tak SPD. „Chceme přispět ke konsenzu. Po diskusi v širokém politickém spektru ustupujeme z jednoho volebního obvodu a jsme ochotni přistoupit na variantu čtrnácti volebních krajů. Tak je to v zákoně nyní,“ změnil názor místopředseda SPD Radim Fiala.

K zachování obvodů se přiklání i prezident Miloš Zeman. Hnutí ANO přesto hodlá předložit vlastní návrh s jedním celorepublikovým obvodem. Návrh by chtěli poslanci ANO projednat souběžně s rozjednanou konkurenční předlohou KDU-ČSL. Vítězný návrh pak má posloužit jako předloha k novele volebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…