Volební právo už od 16 let, navrhl při pohledu na řečníci klima-školáky Bakalův novinář. Nacher ho utnul: Až budou platit složenky!

25.09.2021 20:35

V pátek se v Praze demonstrovalo za klima. Protestující byli především z řad mladých lidí a studentů. Podle aktivistů vláda nedělá dostatek pro ochranu klimatu. Protest byl součástí celosvětové akce ekologického hnutí Fridays for Future (FFF). Novinář Aktualne.cz na Twitteru sdílel video z demonstrace s otázkou, zda by neměli lidé dostat volební právo od šestnácti let. Strhla se zajímavá diskuse.

Volební právo už od 16 let, navrhl při pohledu na řečníci klima-školáky Bakalův novinář. Nacher ho utnul: Až budou platit složenky!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stávka za klima, kterou organizovalo hnutí Fridays for Future. Požadovali, aby klima bylo prioritou příští vlády

„Když pročítám debaty k tomuto videu a přemýšlím nad celkovým přístupem starších lidí a politiků k mladým lidem, napadá mě otázka: Nebylo by pro naši zemi lepší, kdyby bylo volební právo od šestnácti let? Nebrali bychom názory mladých více vážněji a nemysleli bychom více na budoucnost?“ napsal Bartoníček na síti. Podle něho, ať se to někomu líbí, či nikoliv, roste tady mladá generace, která apeluje na ochranu životního prostředí. „A já jako novinář zpravodaj se snažím zachytit i tento velmi zajímavý pohyb v naší zemi. Toto je ukázka z dnešní demonstrace, mluví Klára a Stela z jednoho pražského gymnázia,“ dodává ke sdílenému videu.

 

 

Pod příspěvkem se na síti strhla zajímavá diskuse. Jeden ze čtenářů výrazně nesouhlasí s návrhem volebního práva od šestnácti let. „Nemyslím si to. Osmnáct let je nějak tak přirozená hranice. Upřímně řečeno, když mi bylo osmnáct, byl jsem pako, rozhodně ne dospělý člověk,“ hodnotí. Další z diskutujících zase poukazuje, ať pražský vzorek neslouží ke zobecnění celé populace. „Pane Bartoníčku, nenechte se prosím oklamat pražskou bublinou. Já mám Prahu rád, ale lidi tam řeší opravdu jiné věci než zbytek republiky. Tak z toho prosím nedělejme celostátní téma,“ napsal. Dlouho nemusel čekat, a novinář oponoval. „Díky za váš názor. Prosím, rád bych vás ujistil, že vnímám mladé lidi v celém spektru, sám mám tři dospívající děti, pohybuji se velmi často mezi Prahou a rodným Slováckem a jako novinář komunikuji s mladými odleva doprava. Říkám jediné: Věnujme se více mladým, vnímejme je více,“ apeloval.

Mezi ty, kteří ale s Bartoníčkem nasouhlasí, se okamžitě zařadil třeba ekonom Pavel Kohout. Ten se domnívá, že názory mladých podléhají aktuální módě. Dnes je to klima, jindy to může být podle něho nová levice, socialismus apod.

 

 

 

Stručně a jasně se proti vyjádřil také poslanec ANO Patrik Nacher. Ten volební právo s nadsázkou spojil s placením složenek. 

 

Další ze čtenářů byl poněkud kritičtější. „Pokud budeme dělat z této radikální levice zástupce všech mladých, tak nás opravdu nečeká nic dobrého,“ napsal, a Bartoníček opět velmi promptně reagoval. „Vůbec z nich nedělám zástupce všech mladých. Opravdu si myslíte, že jsem tak hloupý???,“ tázal se, a tím tato diskuse skončila. Názory na takový krok směrem k dřívějšímu volebnímu právu se diametrálně lišily.

Demonstranti z řad studentů i dospělých měli s sebou transparenty s nápisy jako „Klimatická spravedlnost“, „Není čas zavírat oči“ nebo „Chceme zdravou planetu pro naše děti“. Protest účastníci zahájili na Malostranském náměstí symbolicky za minutu dvanáct pokřikem „Teď, nebo nikdy“ a po projevech se vydali na pochod centrem města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…