Voličské průkazy propagují Piráti, Horáček či webová aplikace

03.10.2017 11:16

Zvýšit účast v letošních volbách do Poslanecké sněmovny se prostřednictvím vyřizování voličských průkazů pokouší Pirátská strana, prezidentský kandidát Michal Horáček, ale například i iniciativa Hlídač státu. Volební průkaz umožňuje odevzdat hlas mimo místo trvalého pobytu v libovolné volební místnosti v Česku, případně na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.

Voličské průkazy propagují Piráti, Horáček či webová aplikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Piráti ohlásili svou iniciativu na podporu volební účasti v polovině září. Voličské průkazy pomáhají zařídit na vybraných místech v Praze, Brně a dalších městech od začátku měsíce do 10. října. „Tím, jak stát volby dělá zbytečně složité, demotivuje mnoho lidí v tom, aby šli volit. Piráti to chtějí změnit,“ uvedl předseda strany Ivan Bartoš. Účast je podle něj klíčovým měřítkem úspěšnosti voleb.

Záměr podpořit volební účast ohlásil i Horáček. Na jeho stáncích pro sběr podpisů budou kolemjdoucí dostávat informaci o tom, jak si mohou vyřídit voličský průkaz. ČTK o tom informoval Jiří Táborský z Horáčkova volebního týmu. „Doufám, že se podaří zvýšit volební účast zejména mladých lidí, u nichž je tradičně bohužel spíše nižší a kteří často pobývají mimo své trvalé bydliště,“ uvedl v tiskové zprávě Horáček.

Pomoc s vyřízením průkazů nabízí také internetová aplikace iniciativy Hlídač státu. Web zájemcům vygeneruje žádost pro příslušný úřad, pokud vyplní základní osobní údaje, číslo občanského průkazu a adresu. „Žádné osobní informace se neposílají přes internet, ostatně aplikace funguje i offline. Vše je hotové za dvě minuty,“ uvedl zakladatel iniciativy Michal Bláha. Aplikaci podle něj za poslední týden využily tři tisícovky lidí.

O voličský průkaz si mohou požádat občané u příslušného obecního úřadu, kde jsou vedeni ve stálém seznamu voličů, pokud chtějí volit mimo své trvalé bydliště. S průkazem mohou hlasovat v kterémkoliv okrsku, komisi ho odevzdají při prokazování své totožnosti pasem nebo občanským průkazem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…