Volný patří na Balkán, vyděsil se Okamurův lídr Nerušil

22.09.2021 6:12

Lídr pražské kandidátky hnutí SPD Josef Nerušil se před časem kvůli kandidatuře v říjnových parlamentních volbách rozhodl rezignovat na členství v Radě Českého rozhlasu, a když nyní vidí, co se dělo kolem někdejší radní ČT Hany Lipovské, rozhodnutí nelituje. Míní, že by byl také odvolán, sám však cítil, že by svým setrváním v Radě ČRo působil rozpor s „havlovským duchem zákona“, a rezignace tak proto měla být „nejrozumnější řešení“. Řádění Lubomíra Volného jej vyděsilo. „Pro mne je to bizár, který patří někam do Orientu nebo na Balkán, ale rozhodně ne do české Poslanecké sněmovny,“ zhrozil se v rozhovoru pro XTV.cz.

Volný patří na Balkán, vyděsil se Okamurův lídr Nerušil
Foto: Archiv J. Neručila (Khalil Baalbaki)
Popisek: Josef Nerušil

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Nerušil se během rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým vyjádřil, že Radu ČRo opustil, protože nechtěl jako radní zároveň vystupovat coby lídr ve volbách. „Z Rady Českého rozhlasu jsem odstoupil. Tu myšlenku jsem měl od začátku, co jsme začali uvažovat, že bych se angažoval v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. A to z jednoduchého důvodu. Člověk se pouští do něčeho jiného, potřebuje přehodit jakousi výhybku na politickou dráhu. Můžu se odvolávat, že podle zákona v konfliktu zájmu nejsem a tak dále, ale přirozeně jsem to tak cítil,“ uvedl s tím, že má dost výhodnou „vstupní pozici“, aby se dostal do Sněmovny, což jej také přesvědčilo k zanechání funkce.

Není samotný, kdo se rozhodl vstoupit do politiky z rad veřejnoprávních médií. Podobně učinila i ekonomka Hana Lipovská, kandidující za Volný blok. Lipovská se však odmítala sama vzdát funkce radní ČT a chtěla akorát vynechávat hlasování na schůzích rady.

Silnou atmosféru provázelo posléze její odvolání, jehož důvodem mělo být údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. „Zachraňte Hanu Lipovskou, vaši kandidátku, která bojuje proti Dvořákovi.“ „Tomio, Hanka je tvůj kandidát, bojuje proti mafii v České televizi. Prosím tě, obstruuj,“ burcoval ve Sněmovně Lubomír Volný.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pro odvolání Lipovské z Rady ČT hlasovalo 63 z 80 přítomných poslanců, Proti bylo 11 poslanců – Lubomír Volný, Marian Bojko a někteří komunisté a poslanci SPD.

Více než samotné odvolání Lipovské však média zaujalo chování Volného. Před hlasováním si stěžoval, že mu nefunguje jeho hlasovací zařízení a obstruoval s tím, že z jiného odmítá hlasovat, protože může být podle něj infikováno covidem. Své hlasovací zařízení měl předtím poškodit.

Když neuspěl, odmítl odejít od řečnického pultu, následovalo jedno z jeho dalších „vystoupení“ za pomoci sněmovní ochranné služby. Tentokrát místo řečnického pultu poslanec zdemoloval pult řídícího schůze.

„Když jsem viděl ten cirkus, který se odehrál v Poslanecké sněmovně – že tam došlo k demolici řečnického pultíku a tak dále, tak hlavou mi jednoznačně proběhlo, že jsem jednak rád, že se toho cirkusu nemusím účastnit. A také, že nejsem hozen do jednoho pytle s těmito projevy,“ říká na to Nerušil.

„Pro mne je to bizár, který patří někam do Orientu nebo na Balkán, ale rozhodně ne do české Poslanecké sněmovny,“ dodává.

Míní, že pokud by dobrovolně neodstoupil, byl by také odvolán. Podle něj nešlo o rozpor se zákony, cítil ovšem rozpor s „havlovským duchem zákona“, a proto se sám rozhodl, že bude nejrozumnějším řešením rezignace.

K veřejnoprávním médiím dodává, že si myslí, že nejsou dostatečně financované, a je tedy potřeba hledat zdroje jinde než u koncesionářů. Potřeba je podle něj médiím přidávat finance na provoz pravidelně, což by bylo nejlépe řešitelné pomocí jejich financování ze státní pokladny. Ukázal, že nyní jsou problémy i s vymáháním koncesionářských poplatků.

Jelikož byl při volbě ředitele rozhlasu již politicky exponován, rozhodl se z volby odejít, nyní po volbě však prozradil, že pokud by hlasoval, pak by podpořil ředitele ČRo Reného Zavorala, s jeho dosavadní prací je pražský lídr kandidátky SPD spokojen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…