Vondra: Měli Fica zavřít

02.10.2023 9:08 | Monitoring

Bývalý disident, současný poslanec a člen ODS Alexandr Vondra shrnul na facebooku svoje dojmy ze slovenských voleb. Byly podle něj demokratické a není třeba se jejich výsledku obávat. On sám by nevolil ani Fica (SMER), ani Šimečku (PS), o kterém prohlásil, že je od něj daleko nalevo. Pravděpodobného budoucího slovenského premiéra zase přirovnal k tygrovi, kterého buď měli nechat být a nevykrmovat ho, nebo ho dobít. Zaznamenána byla i paralela s Českem, a ne jen jedna.

Vondra: Měli Fica zavřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Slovenské volby – co k tomu dodat?“

Touto otázkou začíná Alexandr Vondra (ODS) svůj aktuální facebookový statut a navazuje tím na spoustu vyjádření českých politiků, která jsme mohli v posledních dnech v souvislosti s volbami u našich východních sousedů číst.

Výsledek podle Vondry není překvapivý a odpovídá průzkumům.

„Překvapeni jsou ti, kteří se nechali oblafnout (nikoli poprvé) večerními odhady. Anebo ti, kdo poměřují Slovensko Bratislavou. Jenže reálné Slovensko je jiné. Víc venkovské, víc tradiční. Kdo ho zná (třeba když tam jezdí do přírody), nemůže být šokován,“ odkazuje politik na to, že večerní odhady výsledků voleb byly naprosto odlišné od skutečnosti a mnozí – česká média nevyjímaje – se jimi nechali strhnout k označení strany Progresivní Slovensko za vítěze voleb.

Opak byl pravdou, vyhrál SMER – SD bývalého premiéra Fica, který naopak budil v mnoha médiích většinou záporné emoce.

Podle Vondry, a nejen podle něj, Fico slaví comeback díky tomu, že mu cestu zpět umetla končící vládnoucí parta, a to hned několika důvody:

  1. sebedestrukční chování a chaos, který končící slovenská vláda vytvářela,
  2. oznámení v Praze obdivované prezidentky Čaputové, že je unavená a nebude už kandidovat (lidsky je to podle Vondry pochopitelné, ale politicky demobilizační),
  3. establishment udělal chybu, když jemu podřízené orgány Fica obvinily, ale pak ho neposlaly k soudu a nezavřely.

„Máte-li tygra v okolí, jsou jen dvě racionální volby. Buď ho nechat být, ale nevykrmovat, nebo ho dobít. Pokud ho jen poraníte, máte problém,“ konstatuje Vondra s tím, že v takovém případě šelmu jen rozzuříte.

„A je-li politikem, bude se mstít. Navíc – obecenstvo vás nepochopí,“ dodává ke svému příměru s tygrem politik ODS.

Zároveň ale konstatuje, že pokud by na Slovensku volil on, svůj hlas by nedal ani Ficovi, ani druhé straně, tedy Progresivnímu Slovensku vedenému Michalem Šimečkou.

„Kdybych byl Slovákem, Fica a SMER bych nikdy nevolil. Je to národní socialismus. Já jsem liberální konzervativec. Tedy úplné protipóly. Ale Slovensko fakt není jen Bratislava, aby Fica porazila parta, která se hlásí k progresivismu se vším všudy,“ zmiňuje Alexandr Vondra očekávání volebního vítězství Progresivního Slovenska, která pramenila hlavně z nálad ve velkých městech a z tamních médií.

„Michala Šimečku znám z EP,“ vrací se Vondra k druhému lídrovi.

„Je to slušný, uhlazený kluk, s nímž se dá mluvit. Ale ideově je úplně jinde, daleko nalevo ode mě. Kdybych byl Slovákem, nevolil bych při vším respektu ani jeho,“ je si jistý a zároveň zmiňuje i vzkaz, který před volbami adresoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš slovenským voličům.

Babiš tehdy zavzpomínal na úspěšnou spolupráci, kterou měl jako ministr či předseda vlády České republiky s Robertem Ficem, ale také s lídrem další slovenské strany HLAS Peterem Pellegrinim.

Podle Vondry bylo ale legrační, že zároveň varoval před Michalem Šimečkou (PS), protože hnutí ANO s ním 5 let sedí a hlasuje ve společné frakci v Evropském parlamentu.

Následně se předák ODS dostal i k obavám, které vyjádřili po zveřejnění výsledků slovenských voleb někteří čeští politici.

Podle Vondry je na místě střízlivost.

„Z NATO ani EU jistě nevystoupí. Fico prohlašoval, že ukončí vojenskou podporu Ukrajině. Faktem je, že i kdyby nějaké zbraně Slováci chtěli poslat, nemají už co. Jejich rozpočet je daleko víc na huntě než ten náš,“ zhodnotil základní kameny současné „evropské politiky“ s tím, že ale k některým problémům dojít může.

„Fico vládu asi sestaví – ať už bude premiér, nebo ji bude kontrolovat z pozice předsedy parlamentu – a mohou s ní být problémy. Společně s Maďarskem a Rakouskem se může pokoušet blokovat některá rozhodnutí v EU či NATO směřující k další podpoře Ukrajiny.“

Podle Vondry je faktem, že Rusko je na Slovensku celkově vnímáno míň jako hrozba nežli u nás.

„Táhne se to už od roku 1968. Pro nás okupace, pro ně i federalizace. O Rusko jsem se s Jánem Čarnogurským hádal už v raných 90. letech. Takže pro ostatní spojence včetně nás může budoucí slovenská vláda představovat tvrdší oříšek. Ale ořechy jsou tu proto, abychom je uměli rozlousknout,“ konstatuje dále významná tvář vedoucí vládní strany a závěrem se dostává i k jejímu předsedovi.

Podle Vondry je dobře, že premiér Fiala nezasahoval do kampaně a výsledek hodnotil uměřeně.

„Slovensko je a zůstává náš přímý soused. Nikam se nepřemístí, bude tu dál s námi. Ve střední Evropě. Musíme s ním komunikovat, spolupracovat. Vůbec není v našem zájmu jeho ostrakizace,“ je si jistý Vondra s tím, že Slováci si nové vedení zvolili v demokratických a svobodných volbách.

„Ostrakizace by jen posilovala ruský vliv v našem bezprostředním okolí. A to si snad nikdo soudný u nás nepřeje,“ uzavírá Alexandr Vondra svůj příspěvek.

Dodejme, že v diskusi pod ním rezonovala spousta názorů. Velké množství z nich v sobě ale shrnul ten, který viděl podobnost mezi vývojem na Slovensku a v České republice.

„Hezky shrnuto. Zapomněl jsi ale, Sašo, podotknout, že naše vláda připravuje svými kroky naprosto stejnou situaci. Bohužel. Ono ani Česká republika není Praha.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jó, Promopro, to je moudrost sama, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 02.10.2023 10:14:26
Že se nestydí vystrkovat ten svůj rypák...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…