Vondra Moravcovi: My jsme s Ruskem řešili homosexuály, to je problém třetího řádu. Je to tak, myslete si, co chcete

25.01.2015 13:42

V nedělních Otázkách Václava Moravce se setkali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Hovořili o hrozbě terorismu, ale také o stále se zhoršující situaci na Ukrajině, která je dnes ve stínu masakru v redakci časopisu Charlie Hebdo. Zaorálek jasně popsal, o co Rusku jde. Vondra ale ukázal i na chybu Unie. EU prý pozvala Ukrajinu na oběd, ale pak ho odmítla zaplatit. A pak přišla hádka o Islámský stát.

Vondra Moravcovi: My jsme s Ruskem řešili homosexuály, to je problém třetího řádu. Je to tak, myslete si, co chcete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Ministr Zaorálek hned v úvodu prozradil, že jako ministr přistál na doněckém letišti, a když vidí dnes jeho záběry, prakticky by ho nepoznal. Následně jednoznačně odsoudil pokračování bojů, kvůli nimž trpí civilní obyvatelstvo nejen v Doněcku, ale i v Mariupolu. Za velmi znepokojivé považuje to, že prozatím byly všechny dohody vedoucí k míru rozmetány.

"Mě víc znepokojuje ta situace v Mariupolu,“ poznamenal k tomu Vondra, který připomněl, že se separatisté pokoušeli město ovládnout už loni, ale díky místním lidem se to nepovedlo. "Místní lidé vyšli do ulic a znemožnili proruským ozbrojencům převzít moc,“ uvedl Vondra. Ministr k tomu dodal, že nemohou být spokojeni ani Ukrajinci ani Rusové. "Útok na Mariupol může znamenat úmysl rozšířit ten obsazený prostor ve vztahu ke Krymu,“ prohlásil šéf české diplomacie. Bez Mariupolu totiž Rusové fakticky nemohou ovládat Krym, který byl přičleněn k Ruské federaci.

"Konflikt ale nemá vojenské řešení, naší rolí je, abychom strany odvrátili od pokušení řešit tuto situaci za pomoci vojenské hrozby. Nakonec ani Rusko tady nehraje jednoduchou hru. To, co se odehrává tady, je součástí komplexnější ruské politiky. Rusko se snaží zvýšit svůj význam na mezinárodní scéně,“ popsal situaci otevřeně ministr.

V Evropě chybí těžké váhy, posteskl si Vondra

Vondra k tomu ovšem dodal, že základní chyba se stala již v době vyjednávání asociační dohody EU a Ukrajiny. V tomto jednání prý možná víc mělo být angažováno Rusko, ale na straně druhé někdo musel Ukrajině pomoci. "EU Ukrajince pozvala na oběd, ale pak ten oběd odmítla zaplatit," poznamenal Vondra. Ruský prezident Vladimir Putin ale Ukrajině nabídl peníze. Zaorálek mu v tomto dal za pravdu.

Následně však poukázal na to, že možnosti EU jsou v rusko-ukrajinské krizi omezené, pokud sami nechceme sáhnout po zbraních. Zásadní teď je, aby Rusko dalo ruce pryč od separatistů. Celá věc má ale háček. Rusko je mimo jiné stálým členem Rady bezpečnosti OSN a tak může vetovat řadu kroků.

Podle Vondry jsme se navíc v minulosti ve vztahu k Rusku příliš zaměřovali na méně podstatné problémy. "Před invazí na Krym, ještě během olympiády v Soči, jsme řešili třeba to, jaká práva mají v Rusku homosexuálové. A to, upřímně řečeno, byl problém druhého, nebo dokonce třetího řádu," uvedl Vondra. S pohledem na moderátora Václava Moravce pak dodal: "Je to tak, a vy si o tom myslete, co chcete."

Exministr obrany ale vidí další problém. Za EU by měl mluvit politik těžké váhy, rozhodný, důrazný politik. "Napadá mě jen německá kancléřka Angela Merkelová, nikoho jiného nevidím,“ posteskl si Vondra. Zaorálek se přitom usmíval. Podle jeho názoru to totiž není o váze, ale o jednotě EU. Pokud bude EU jednotná, má podle Zaorálka vůči Rusku dostatečnou váhu.

Islámský stát

Do debaty se zapojil i Oldřich Martinů, zástupce ředitele Europolu, který otevřel téma terorismu a Islámského státu. Odhady říkají, že z EU může pocházet až pět tisíc bojovníků Islámského státu. "V naší databázi máme v tuto chvíli na 2600 takovýchto nebezpečných osob, ale myslím, že tato čísla nejsou přesná. Je otázka, do jaké míry budeme schopni sdílet informace a tato čísla zpřesnit,“ uvedl Martinů.

Podle odhadů Europolu se z bojových zón vrátily do EU až tři stovky osob. Jejich činnost lze sledovat např. prostřednictvím monitorování podezřelých finančních transakcí, ale i na internetu, kde navrátilci mohou provádět nábory. V rámci Europolu by proto mohlo vzniknout koordinační protiteroristické centrum. "Záleží na rozhodnutí ministrů, pak to bude otázka zdrojů a hledání expertů, ale jsem v tomto ohledu velmi optimistický. Odhaduji, že by centrum mohlo vzniknout do konce roku 2015."

Zaorálek si tu dovolil jisté porovnání s rusko-ukrajinskou krizí. Nemusí se nám sice líbit, o co Rusko usiluje, ale aspoň zde máme partnera k jednání. "V případě Islámského státu žádného partnera nemáme,“ zdůraznil. "Spíš než o náboženství tady jde o organizovaný zločin. Je to nový fenomén, který souvisí s rozpadem státních struktur. Druhá věc je internet a obrovská rychlost šíření informací,“ pokračoval ministr.

Podle ministra stojí také za pozornost, že řada lidí, kteří se vydali na území Islámského státu, se zděšení vrací do Evropy. Západ navíc udělal chybu v tom, že intervenoval v Iráku a v Libyi, kde bylo podle Američanů třeba změnit režimy.

My nic, to Američané, bránil se Vondra

Vondra se od toho okamžitě distancoval. "To my jsme neříkali, to říkali Američané. A v Libyi jsme nebyli," pokračoval. A na to přišla ostrá reakce ministra Zaorálka. "Vy jste tam nebyli jen proto, že jste se pohádali s Američany,“ vysmál se Vondrovi Zaorálek.

Situaci okolo Islámského státu nemusí podle jeho názoru řešit jen Západ, ruku k dílu musí přiložit i okolní arabské státy, které by měly říct, zda radikální odnož islámu uznávají či odsuzují a podle toho i jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…