Vondra: Probudili jsme se do multipolárního světa. Víc reálné politiky, soutěže bloků a fyzické síly

07.04.2022 22:48

Europoslanec Alexandr Vondra v rozhovoru pro Rádio Universum hovořil o tom, jak hodně ruský útok změní Evropu. Probudili jsme se podle jeho slov do jiného světa: „Multipolárního světa, kde bude více rozhodovat fyzická síla.“

Vondra: Probudili jsme se do multipolárního světa. Víc reálné politiky, soutěže bloků a fyzické síly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Globálně propojený svět, který se hlásil k týmž hodnotám a měl nastavená nějaká pravidla hry, jež se víceméně respektovala, už jako takový podle Vondry skončil. „Alespoň všichni se nějak deklaratorně hlásili ke stejným hodnotám. I když mělo to své disidenty, ale nyní Rusko na plnou hubu řeklo: Ne. My máme jiný svět. A když jsme se pak na to zeptali ve Valném shromáždění OSN, tak Čína, Indie, Jižní Afrika, prostě ti velcí hráči řekli, že stojí někde mezi. Zdrželi se hlasování. Ani neodsoudili, ani neschválili.

Původní zdroj ZDE.

Myslím si, že to je ten nejlepší indikátor, že jsme se probudili do takového multipolárního světa. To je něco, co Rusové a Číňané hodně chtěli. Svět, ve kterém bude více reálné politiky. Svět, který bude soutěží bloků, kdy bude rozhodovat víc fyzická síla. A budou vznikat různé konflikty,“ uvedl.

Vondra zdůraznil, že Ukrajinci se brání a jsou v právu. „I mezinárodní právo, Charta OSN, výslovně říká, že stát, pokud je takto napaden, mezinárodně uznávaný stát, a to Ukrajina je, má veškeré právo na sebeobranu. A my jí máme pomáhat v této těžké hodině. To je prostě jasné,“ konstatoval.

Ukrajinci tak bojují i za nás. „Zvláště my, když jsme několikrát v minulosti takovou možnost se bránit třeba v době Mnichova nebo pak i v osmašedesátém propásli. Ti Ukrajinci to tak odehrávají teď i za nás,“ zdůraznil.

Nesmíme si prý dělat iluze, že spory nebudou. „Různé konflikty prostě budou a myslím si, že jich asi nebude míň. Jsou takové ty éry, kdy se najde nějaká rovnováha, která má trvalejší charakter, ale pak je dobré se ocitnout na té správné straně. Ne na té blbé. Jak se nám to stalo za studené války,“ pokračoval poslanec Evropského parlamentu.

Nyní by podle něj mělo dojít ke kompromisu mezi Ruskem a Ukrajinou. „Kompromis není sprosté slovo. Tady by měl být nějakým způsobem kompromis mezi Kyjevem a Moskvou. Měl by asi zohledňovat zájmy obou stran, aby byl trvalejšího charakteru. Rozhodně my bychom měli především respektovat, že to nesmí být kompromis přes hlavy Ukrajinců. Nic o nich bez nich, to totiž nemůže nikdy trvat dlouho. A potom to v nějaké rozumné míře podpořit. Je ještě předčasné tady specifikovat asi jak, protože to závisí na tom, jaký ten kompromis bude,“ podotkl.

Nepředpokládá, že dojde ke vzniku spojenectví mezi Indií, Čínou, Ruskem a naproti tomu zase protiváha v podobě Evropské unie a Ameriky. „Já si nemyslím, že oni budou uzavírat nějaké megaspojenectví s Ruskem. Čína je země, která chce být číslo jedna ve světě, nechce se vystavit takovéto izolaci, jako je dnes vystavené v důsledku sankcí Rusko,“ dodal s tím, že nelze od Číny očekávat ani úplnou izolaci od Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…