Vrácení běženci půjdou do detence, pak pojedou zpátky do Iráku. Ukázali jsme, jací jsme ignoranti, komentují to Britské listy

03.04.2016 20:46

Česká policie umístí do detenčního zařízení skupinu 25 křesťanských uprchlíků, kteří byli o víkendu zadrženi v Německu a v pondělí by měli přijet do Česka. Odtud je bude chtít policie co nejrychleji vrátit zpět do země jejich původu. ČTK to dnes řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Vrácení běženci půjdou do detence, pak pojedou zpátky do Iráku. Ukázali jsme, jací jsme ignoranti, komentují to Britské listy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Původně policie hovořila o tom, že zůstane v platnosti jejich výjezdní příkaz, na jehož základě by měli Česko opustit do 7. dubna. Kvůli informacím, které policisté získali od německých kolegů, však bude zneplatněn. Uprchlíci přijeli do Česka k přesídlení a byli původně ubytováni v Okrouhlíku u Jihlavy. Odmítli však český azyl a v sobotu se vydali autobusem do německého Essenu. Skupina byla zadržena v Německu, odkud měli být vráceni během dneška. Podle policie však pravděpodobně přijedou až v pondělí.

Pro umístění uprchlíků do detenčního zařízení se dnes na sociální síti vyslovil ministr vnitra Milan Chovanec

Běženci se vrátí zpět na základě tzv. readmisního řízení, u kterého se předpokládá, že skončí zpět v zemi svého původu. Česká policie dnes získala od německých kolegů nové informace a rozhodla se přehodnotit postup, který nepočítal s tím, že do detenčního zařízení půjdou. „S ohledem na informace, které vyšly najevo po vytěžení skupiny iráckých občanů německou policií, budou tito cizinci po svém předání na území České republiky zajištěni podle zákona o policii a omezeni na osobní svobodě maximálně na dobu 48 hodin,“ uvedla Rendlová. Jejich výjezdní příkaz bude zneplatněn a cizinci půjdou do zajišťovacího zařízení.

Pro umístění uprchlíků do detenčního zařízení se dnes na sociální síti vyslovil ministr vnitra Milan Chovanec. Podle něho lhůta ve výjezdním příkazu slouží k tomu, aby si byli schopni zařídit návrat do vlasti. „Tento čas nelze využívat k porušování zákonů ani k přesunu do jiné země v rámci schengenského prostoru,“ uvedl dnes Chovanec na Twitteru. Dodal, že požádal policii, aby využila všech zákonných prostředků pro návrat běženců do Iráku.

Barbora Hodková-Knobloch k tomu na serveru Jana Čulíka Britské listy, že by se český občan podívat na situaci běženců jejich očima. Jdou frustorvaní z bojů v Iráku, jsou vystresovaní a potřebují odbornou pomoc.

„Případ skupiny iráckých křesťanů v České republice je ilustrace faktu, jak ignorantsky a necitelně se chovají k uprchlíkům i lidé, kteří jim "chtějí pomoci". Uprchlíci jsou duševně nemocní lidé, kteří kromě domova v mírumilovné zemi vyžadují odbornou psychologickou a často psychiatrickou pomoc, aby se naučili zase normálně žít. Vzhledem k jazykové bariéře je tato pomoc v ČR asi nedostupná," posteskla si.

Už dříve se hovořilo o tom, že pětadvacetičlenná skupina uprchlíků není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Bydlení v Okrouhlíku opustili Iráčané v pátek a noc strávili v jedné z ubytoven v Jihlavě. Chovanec pak oznámil, že projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal.

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Nadační fond Generace 21. Plánovalo se, že přijede 153 Iráčanů. Dosud přicestovalo 89 běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…