Vraťte nám Západ, žádá ekonom Kohout. To, co na něm kdysi obdivoval, už dnes prý marně hledá

04.11.2016 8:38

Ekonom Pavel Kohout v obsáhlém komentáři vysvětluje, proč za socialismu vzhlížel k Západu. Obdivoval hodnoty, které se podle jeho názoru dnes z téhož Západu vytrácejí. Údajně mizí svoboda slova, svoboda podnikání. A to nás ohrožuje, protože kvůli tomu nejsme schopni porazit nepřítele, jenž nás fatálně ohrožuje.

Vraťte nám Západ, žádá ekonom Kohout. To, co na něm kdysi obdivoval, už dnes prý marně hledá
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

Pavel Kohout podle vlastních slov vyrůstal za socialismu a už jako dítě viděl, že je na tom kapitalismus líp než socialismus a to i navzdory tomu, co hlásala komunistická propaganda. Na západ od našich hranic lidé mohli svobodně mluvit, svobodně podnikat, svobodně vlastnit majetek a svobodně cestovat. Tento starý Západ však podle ekonoma umírá.

„Trápí mě, že Západ postupně přestává být Západem, jak jsem jej znal dříve. Za našich životů se odehrává pomalá revoluce, která postupně ničí to, díky čemu Západ byl tak úspěšný a tak přitažlivý. Jde mi hlavně o svobodu projevu. Ta je postupně nenápadně omezována. Ano, jedná se o takzvanou politickou korektnost. Mladí levičáci ji propagují jako americký vynález, jehož cílem je odstranit diskriminaci menšin tím, že se zakáží používat urážlivé výrazy. My ostatní víme, že něco podobného tu už jednou bylo: za Husáka a nějakou dobu před ním,“ varuje ekonom Kohout.

Vše se podle ekonoma děje ve jménu snahy nikoho neurazit. Tato snaha je dnes důležitější, než vyslovování pravdy. Kdyby stejná pravidla Západ dodržoval před třiceti lety, sovětský blok by se sice rozpadal, ale trvalo by to mnohem déle.

Celý komentář najdete zde

Protože Západ údajně nemluví pravdu. Nemůže porazit ani Islámský stát, protože první věcí na cestě k vítězství je jasné pojmenování nepřítele, k němuž se posléze postavíme čelem. Kohout má za to, že se dnes bojíme nepřítele jasně pojmenovat. Jak by to vypadalo, kdyby se někdejší britský premiér Winston Churchill takhle bál nacistického Německa. Mohlo by to pak vypadat třeba takhle.

„Takzvaný nacionálně socialistický stát, který ale nemá nic společného se skutečným Německem, neboť to je vzdělané a mírumilovné.“ Kobercové bombardování Londýna by bylo politicky korektně označováno jako „násilný a odsouzeníhodný výstřelek Luftwaffe, který rozhodně nemá podporu většinové německé populace.“ Příslušníci SS by pak byli „zoufalí mladíci, kteří se v důsledku sociálního vyloučení a nedostatku životních perspektiv dostali na špatnou cestu“.

„Dnešní Západ je schopen ve své lhavé vynalézavosti zdůvodňovat terorismus údajnými zločiny kolonialismu a západního imperialismu. Dnešní Západ se omlouvá vrahům a obviňuje oběti. Nepřítele je schopen poznat obvykle až tehdy, kdy se těla válejí v kalužích krve a k činu se přihlásil Islámský stát. Západní média vždy neopomenou zdůraznit ‚takzvaný‘ Islámský stát. A i v těchto případech se hledají zástupní viníci a lže se o podstatě a příčinách,“ dodává k tomu Kohout.

Stejné je to prý s problémy Evropské unie. I tady se její vedoucí politici bojí říkat pravdu. A ty, kdo říkají pravdu, označují za radikály, lháře, xenofoby a tak podobně. A to je cesta do pekel. Úspěšná politika se dá dělat jen pokud mluvíte pravdu. Západ by se proto podle Kohouta měl k pravdě vrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…