Všechno se mi povedlo, chlubil se Obama na odchodu. Komentátor mu vystavil trochu jiný účet

11.01.2017 17:53

Končící americký prezident Barack Obama před osmi lety zahajoval své prezidentství v Chicagu. Sliboval, že učiní Ameriku lepší. Na konci svého druhého funkčního období taktéž v Chicagu ohlásil, že je splněno. Amerika je lepším místem. Komentátor Teodor Marjanovič ho však na serveru IHNED.cz dost zpražil. „Nepovedlo se ti nic,“ sdělil bez příkras 44. šéfovi Bílého domu.

Všechno se mi povedlo, chlubil se Obama na odchodu. Komentátor mu vystavil trochu jiný účet
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Barack Obama přednesl emotivní projev, v němž se vychválil za osm let úřadování. Amerika je dnes podle končícího prezidenta lepším místem. Možná má na mysli svůj program zdravotního pojištění pro miliony Američanů, známý pod označením Obamacare. Ale povedlo se Obamovi ještě něco jiného?  

„Stačí se zeptat jeho tehdejších voličů, kteří nyní na podzim dali hlas Donaldu Trumpovi, protože chtěli dát facku systému, jenž vynaložil velkou snahu na zavedení stejnopohlavních sňatků a zrovnoprávnění sexuálních minorit, ale opomněl pomoci lidem, kteří se v důsledku finanční krize dostali do potíží a začali třít bídu s nouzí. Nakonec právě i Chicago usvědčuje Obamu ze lži, či chcete-li z přemalovávání věcí na růžovo. Jen loni tu bylo střelnou zbraní zavražděno 714 osob (447 v roce 2015, 390 v roce 2014), tedy zhruba dva lidé denně. Zejména v jižních čtvrtích zuří boje gangů, kriminalita je na vzestupu,“ píše Marjanovič.

Celý komentář naleznete zde

Nemluvě o mezinárodní politice. Obama toho hodně namluvil, ale mnoho skutků nepředvedl. Vyhrožoval syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, že přijde tvrdá odplata, pokud Asad použije chemické zbraně proti vlastním lidem. Asad je použil a nestalo se nic. Obama zase jen mluvil. Dnes stojí Američané v Sýrii na vedlejší koleji. Prim hrají Rusové a Turci.

Když už je řeč o Rusku, Obama se na počátku své prezidentské kariéry pokusil o restart vztahů s Kremlem. A jak to dopadlo? Na konci své vlády nemůže Obama přijít na jméno Vladimiru Putinovi a ruské hackery obviňuje, že se pokusili ovlivnit americké volby. Když mohl podniknout nějaký rozhodný krok, třeba kvůli ruskému záboru ukrajinského poloostrova Krym, šéf Bílého domu znovu jen mluvil. Až se bude vzpomínat na osm let vlády Baracka Obamy, lidem prý na mysli vytanou jen vzletné projevy. Jinak nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…