Všetci kradnú je klišé. Nedohledal jsem, že bych to někdy řekl, zlobil se Babiš v debatě lídrů. Pak na něho drsně nastoupila Adamová

29.08.2017 23:16

Parlamentní volby se blíží, a tak moderátor Jaromír Soukup pozval do svého Duelu na TV Barrandov představitele mnohých parlamentních i neparlamentních stran. Témat k diskusi bylo vskutku mnoho.

Všetci kradnú je klišé. Nedohledal jsem, že bych to někdy řekl, zlobil se Babiš v debatě lídrů. Pak na něho drsně nastoupila Adamová
Foto: TV Barrandov
Popisek: Duel Jaromíra Soukupa Speciál

„Lidé jsou naštvaní na politiky. Projevuje se to hlavně v účasti na volbách,“ poznamenal úvodem šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Volby v říjnu budou stěžejní. Půjde o střet mezi naším hnutím a tradičními parlamentními stranami,“ sdělil. 

„Je úplně normální, že máme různé názory,“ podotkla pak k tomu poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve svém úvodním slově mimo jiné podotkl, že základní hodnotou, kterou jejich strana zastává, je svoboda. „Lidé chtějí otevřenost a mít možnost kontroly nad politickou scénou,“ sdělil Bartoš. „Z politiky vymizela skutečně vážná témata,“ míní pak poslanec za ODS Jan Skopeček.

Dalším tématem byla obecní a krajská politika a případné rušení krajské samosprávy. „Problémy se mají řešit co nejblíže občanům,“ zmínil ve svém projevu poslanec Jan Hamáček (ČSSD), který zároveň sdělil, že by rozhodně nerušil kraje. „Kraj mně přijde jako logická jednotka,“ míní. 

„Okresní úřady byly prodlouženou rukou státu. Nebyla to samospráva,“ podotkl k tématu poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. „Kraje jsou v současné době usazené,“ dodal. 

„Městská a obecní zastupitelstva řeší praktičtější problémy. To bohužel na vládě, než se nějaké opatření přes ten parlament dostane do té reality, proto částečně z toho důvodu mají lidé pocit, že ta politika jim je vzdálená,“ sdělil Skopeček.

Sliby chyby?

Následně se Soukup všech hostů zeptal na to, jaké sliby se jim povedlo splnit a jaké nikoliv. „Měli jsme přebytkový rozpočet. Snížili jsme státní dluh o 70 miliard. Ty výsledky jsou velmi dobré,“ chválil se Babiš. Nemohl však nalézt to, co by se mu osobně nepodařilo.

„Podařilo se nám prosadit asi 80 procent toho, s čím jsme stáli před voliči. Například jsme splnili slib navýšení minimální mzdy, zrušení poplatků ve zdravotnictví. Slíbili jsme, že zastropujeme věk odchodu do důchodu – splněno. Zvedli jsme důchody,“ zmínil následně Hamáček. „A co se nepodařilo? Zaměřit se na zisky korporací a bank odtékající do zahraničí,“ dodal Hamáček.

„Co mě velmi mrzí, že se nepodařilo, a to ani vládním poslancům, ani nám, řešit církevní restituce. Já je totiž považuji za dar státu, který je nelegitimní vzhledem k situaci, která v České republice panuje,“ zmínil pak předseda KSČM Vojtěch Filip. Nejvíc jej však mrzí, jakým způsobem se vládní koalice chovala k opozičním poslancům. 

Benešík ve svém projevu uvedl, že jej netěší nenastartování čerpání evropských dotací. Bartoš pak svoji stranu pochválil i přesto, že strana nebyla součástí Poslanecké sněmovny.

Korupce i registr smluv

Závěrečným tématem pak byla korupce. „Všetci kradnú je takové klišé. Já jsem nikdy nedohledal, že bych to někdy řekl,“ poznamenal k tomu Babiš. „Souhlasím s tím, že vládě se podařilo přijmout celou řadu protikorupčních opatření,“ poznamenal k tomu Hamáček. S tím však nesouhlasil Bartoš. „Ta legislativa měla být naprosto prioritní. A to nebyla,“ řekl. Předseda KSČM Vojtěch Filip pak velmi zkritizoval registr smluv. 

Velmi se pak ale rozjela Markéta Adamová z TOP 09. „Vy jste kmotr kmotrů, pane Babiši,“ rozlítila se na předsedu hnutí ANO. „A co váš pan předseda? Ten tu několik let loupil, až vzniklo hnutí ANO,“ kontroval Babiš s poukázáním na šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…