Všichni jednou zestárneme, vzkázala Maláčová kritikům

02.09.2020 16:15

Starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí mají v prosinci dostat příspěvek 5000 korun. Schválila to vláda. Návrh projedná nyní Parlament. Proti tomu se ohradilo hned několik politiků, jimž na svém twitterovém účtu ministryně práce a sociálních věcí vzkázala, že by si měli uvědomit, že jednou budeme staří všichni.

Všichni jednou zestárneme, vzkázala Maláčová kritikům
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13187 lidí
„Každý důchodce dostane jednorázově pět tisíc korun. Tento zákon by měl být projednán v úterý 15. září 2020. Legislativní proces je naplánován tak, abychom to stihli co nejdříve v tomto roce,“ poznamenal předseda vlády Andrej Babiš (ANO) k mimořádnému příspěvku.

„Odmítám různé názory, že se kvůli důchodcům zadlužujeme. Naše vláda od roku 2014 náš dluh snižovala. Zadlužujeme se kvůli covidu-19 jako všichni v Evropě. Naopak děláme pravý opak, než jak to dělaly vlády před námi. Nechceme, aby lidé přišli o peníze,“ dodal.

Totožně se na Twitteru vyjádřila také ministryně Maláčová z ČSSD. „5000 korun k důchodům, které jsme právě odklepli na vládě, není žádná předvolební hurá akce, ale obyčejná mezigenerační solidarita. Všichni jednou zestárneme," uvedla.

A opačné hlasy?

Například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se na CNN Prima News střetl s expertkou KSČM Miroslavou Vostrou. Zatímco komunistická poslankyně hlasitě hájila jednorázový příspěvek pro seniory ve výši 5 tisíc korun, Kalousek tento nápad cupoval na kousíčky. Vláda podle něj obrala dnešní miminka o pět tisíc a dala je důchodcům.

Kalousek zdůraznil, že důchody mají svůj valorizační vzorec a vybočovat z tohoto rámce není vhodné. „Jsme v době bezprecedentního propadu příjmů. A jediné dvě skupiny měly své příjmy jisté – státní zaměstnanci a důchodci,“ připomněl občanům Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…