Všichni pytle přes hlavu, třeba podle střihu burky, a ufinancujeme to přes neziskovky. Markéta Šichtařová se pořádně vysmála soutěži Miss America

08.06.2018 19:16

Ekonomka Markéta Šichtařová, která je známa svými nekompromisními názory, na svém blogu na serveru iDnes.cz, se zase dobře baví. Legraci si dělá nejen z kampaně #MeToo, ale také z toho, že novou americkou Miss už nebude porota vybírat podle vzhledu, a vyřadí proto i promenády v plavkách, nýbrž podle osobitosti. „Mladého multikulturního muže totiž už nezajímá, jak dívka vypadá, měla by to asi být Miss Dušička, nebo Miss Obluda,“ směje se ekonomka.

Všichni pytle přes hlavu, třeba podle střihu burky, a ufinancujeme to přes neziskovky. Markéta Šichtařová se pořádně vysmála soutěži Miss America
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Zaplať pámbu, že vývoj se ubírá tím správným směrem. Kampaň MeToo jasně ukázala, jaký je trend. Dost bylo sexismu a zesměšňování žen,“ zahájila text na svém blogu Šichtařová a dodala, že ženy v kampani MeToo po celém rozvinutém světě přece ukázaly, že už více nestojí o to, aby byly předmětem sexuálního zájmu mužů, nýbrž přejí si, aby byly obdivovány pouze platonicky. „A to pokud možno nikoliv za svůj fyzický zjev, ale pouze za své intelektuální schopnosti,“ upřesnila.

Jenže teď přichází další level a ženy si v tomto směru vybojovaly další vítězství. „Také soutěž o nejkrásnější dívku konečně nabere správný směr. Zatím tato pokroková inovace platí pouze ve Spojených státech amerických, ale není pochyb, že do Evropy jistě tento pokrok také brzy dorazí,“ říká s mírnou dávkou ironie Šichtařová. „Novou americkou Miss už totiž napříště nebude porota vybírat podle jejího vzhledu. Zastaralá a veskrze sexistická promenáda v plavkách skončí úplně. Podle předsedkyně soutěže Gretchen Carlsonové zkrátka nově nebude o vítězce Miss rozhodovat vzhled, nýbrž její osobitost,“ upřesnila.

„Mladého multikulturního muže totiž už nezajímá, jak dívka vypadá, ale pouze to, jakou má duši. Vlastně správně by se měla soutěž jmenovat Miss Dušička, či Miss Obluda, protože o fyzickou krásu v ní nyní už vůbec nejde,“ přisadila si. Tímto však podle ní progresivní levice jen začíná. Původní soutěž byla totiž prý opravdu diskriminační a nechutně sexistická, když počítala s účastí jen žen. „Co muži a co třetí pohlaví? Domnívám se proto, že i název Miss Dušička je tedy jen přechodnou úlitbou starým pořádkům a časem by se název měl změnit v méně diskriminační,“ utahuje si ze změn v americké soutěži krásy ekonomka, podle které by v tom případě měl být výraz Miss nahrazen výrazem osoba, person či třeba člověk. „To, aby nedocházelo k diskriminaci žádné z 52 známých variant genderů,“ utahovala si.

Poznamenala poté, že i soutěž Osoba Dušička může být u některých starých struktur negativně ovlivněna stereotypním vnímáním a vzhledem soutěžících. Svůj sarkasmus proto i nadále stupňovala. „Proto by bylo záhodno v zájmu potlačení genderově stereotypního uvažování, aby do budoucna všichni soutěžící vystupovali na soutěži s pytlem přes hlavu, jehož střih by se mohl inspirovat kupříkladu u střihu burky,“ rýpla si.

Pochopitelně podle Šichtařové takto moderně pojatá soutěž Osoba Dušička nebude příliš divácky atraktivní, jelikož jednotlivé soutěžící od sebe nebude možno rozeznat, bude tedy i bez sponzorů. Nicméně právě za tímto účelem občanská společnost 21. století disponuje vysokým počtem neziskových organizací a systémem dotací, míní. „Tudíž nebude problém takto pojatou soutěž ufinancovat,“ dodává sarkasticky.

  • Původní text ZDE

„Sluší se pogratulovat k brilantnosti všem mozkům, které mají čas na vymýšlení takových ptákovin, jako je třeba ohavná Miss-osobitost. To normální mozek nás ostatních smrtelníků nedá,“ uzavřela Šichtářová s tím, že jako autorka tohoto textu je mentálně velmi jednoduché, až primitivní sexistické prasátečko, což se projevuje kupříkladu tím, že má stereotypní genderové myšlení a věří v takovou překonanou hovadinu, jako že mezi ženami a muži existují biologické rozdíly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …