Vůdce Talibanu schválil mírové jednání s afghánskou vládou

15.07.2015 12:36

Šéf afghánského islamistického hnutí Taliban mulla Muhammad Umar dnes podpořil mírové rozhovory Talibanu s vládou v Kábulu. Mulla Umar uvedl, že jednání jsou "legitimní" a jejich cílem je "ukončení okupace" země mezinárodními silami. Informovala o tom agentura AP.

Vůdce Talibanu schválil mírové jednání s afghánskou vládou
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Vůdce Talibanu, který žije na tajném místě pravděpodobně někde v Pákistánu a zřídkakdy vydává prohlášení, rovněž vyzval ke sjednocení všech muslimů světa. Slíbil, že Taliban bude pokračovat ve svaté válce, dokud všichni zahraniční vojáci neopustí afghánské území.

Mírový dialog mezi afghánskou vládou a Talibanem byl zahájen minulý týden v Pákistánu za přítomnosti USA a Číny. Mulla Umar se o jednání z minulého týdne ve svém projevu přímo nezmínil, vyjádřil se ale k mírovým rozhovorům obecně.

"Současně s ozbrojenou svatou válkou představují politické úsilí a mírová cesta legitimní prostředky islámu," řekl mulla Umar. "Náboženská nařízení nezakazují setkávání, a dokonce ani mírové kontakty s nepřáteli," dodal.

Poselství mully Umara bylo zveřejněno den před islámským svátkem íd-al-fitr, který následuje po postním měsíci ramadánu.

Podle agentury AFP se další schůzka zástupců Talibanu a afghánské vlády plánuje po skončení třídenního svátku íd-al-fitr. Výkonný afghánský premiér Abdulláh Abdulláh ale uvedl, že zatím není známo, kdy a kde přesně se jednání uskuteční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…