Vůdci českých pidistran očima psychiatra. Není to hezké

27.05.2018 11:22

Někdejší politik ČSSD kroutí hlavou nad tím, jak se proměňuje politická kultura v naší zemi. Místo toho, aby politici vymýšleli způsoby, jak oslovit veřejnost, vyčítají národu, že je blbý, když je nezvolil. David by ocenil, kdyby se politici raději vrátili ke skutečně politické diskusi a oslovování voličů. Poskytl jim několik rad, jak by mohli uspět. Nahlédněte, co na vás možná budou politici v budoucnu zkoušet.

Vůdci českých pidistran očima psychiatra. Není to hezké
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Psychiatr a někdejší ministr zdravotnictví v barvách ČSSD Ivan David ve shodě s T. G. Masarykem tvrdí, že demokracie je diskuse. Ale skutečná diskuse, kde zaznívají názory a protinázory a diskutující si naslouchají. To, co tak často vídáme dnes, prý vůbec diskuse není. Za diskusi podle Davida rozhodně nelze považovat situaci, ve které někdo vysloví větu, považuje ji za absolutní pravdu a lidi, kteří to nechápou, za totální hlupáky.

„Z toho pak plynou výroky jako: ‚Jedním z rozhodujících momentů možného řešení, který jsme jako národ propásli, byly loňské říjnové volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.‘ Tedy národ je blbý, řešením bylo volit ‚nás‘ v minulých volbách, ale ‚národ‘ zase zaspal. Nikoliv přiznání, že jsme ‚my‘ nebyli schopni národ oslovit. K nikoli krátkodeché politické akci je podle mého soudu třeba tří základních podmínek: skutečná vůdčí osobnost, deklarace atraktivní pro veřejnost, vykonání velkého objemu práce,“ napsal David v komentáři pro server Vaše věc.cz.

Pokud chce politik opravdu uspět a nevinit ze svého neúspěchu národ, musí mít podle Davida několik vlastností. Musí to prý být vůdčí osobnost atraktivní pro veřejnost, musí dobře vypadat, musí to být dobrý rétor, musí se vyznat v politickém prostředí své země a nesmí se bát přiměřeně riskovat.

„Podstatnou podmínkou jsou možnosti medializace. Kdo nemá svá celoplošná média, je v nevýhodě, zvláště když brojí proti majitelům ‚nezávislých‘ médií. Média a zdatné agentury mohou vytvořit ‚osobnost‘ i z celkem průměrného jednotlivce, taktéž moho chválit a šířit ‚program‘, a tím vykonat velký objem práce. Podmínky se mohou podle míry naplněnosti vzájemně kompenzovat. Zdatný rétor nepotřebuje skvělý program, okouzlí veřejnost i banalitami. Atd. Není cílem článku zacházet do podrobností,“ pokračoval David.

Česká politika má podle psychiatra ještě jeden problém. Mnozí její představitelé se opájejí představou, že spojením několika pidistran vznikne silný politický subjekt. Podle Davida takový subjekt nevznikne. Narazí totiž na ega jednotlivých „pidivůdců“.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …