Vy fašisti, já jsem nevinej... Slavný právník Sokol o kauze Rath

17.09.2012 7:14

Tomáš Sokol, jeden z nejuznávanějších advokátů současnosti, zastupuje spolupachatele někdejšího středočeského hejtmana v doposud největší tuzemské korupční kauze. Na svých klientech oceňuje, že se na rozdíl od Davida Ratha vyhýbají teatrálním gestům, ale na druhou stranu nechápe, proč jsou stále drženi ve vazbě.

Vy fašisti, já jsem nevinej... Slavný právník Sokol o kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po odchodu od řečnického pultíku byl Rath velice tichý

Obhájce Petra Kotta a Kateřiny Pancové z Rathovy kauzy si nemyslí, že by v naší zemi byly nějak dramaticky zkorumpovanější poměry, než jinde. „Nová doba přinesla nové trestné činy, a s těmi je vždycky problém,“ popisuje ve velkém rozhovoru pro magazín Týden. „Policie se je musí naučit vyšetřovat, soudy se s tím musí naučit vypořádat,“ myslí si Sokol. Teď se rozmohly dotace z Evropské unie, a policisté se musí naučit, jak se vypořádávat s podvody, které jsou s nimi spojené.

Navíc jsou podle něj některé kauzy až příliš démonizovány - a jako příklad uvádí vyšetřování opilecké autonehody vlivného podnikatele Romana Janouška. „To, že se někdo ožere, sedne za volant, někam to narve a někoho zmrzačí - to je přece dnes a denně,“ myslí si.

V kauze Rathovy skupiny ocenil, že jeho klienti Kott a Pancová si odpustili veřejná vystoupení, kterými opepřuje své vyšetřování bývalý středočeský hejtman. Jeho výroky o Kubiceho chobotnici mu přijdou přehnané, ale chápe, že v situaci, kdy bojuje o vše, může obviněný tuto strategii zaujmout. Není to prý nic neobvyklého. „Těch lidí, co se zmítají a křičí: Já jsem nevinej, vy jste fašisti, těch je spousta,“ ujišťuje advokát.

Jako právní zástupce se v minulých dnech nejvíce zabýval žádostmi svých klientů o propuštění z vazby. Podle něj ani u Ratha, ani u Kotta s Pancovou neexistuje důvod, proč by měli být nadále vazebně stíháni. V úvahu prý nepřipadá ani útěk, ani pokračování v trestné činnosti.

Než trpět jak Kožený, to radši sedět na Pankráci

„Vím o lidech, kteří utekli a dodnes se vyhýbají stíhání,“ uvádí Sokol pro příklad. Těmto lidem by prý pobyt mimo zákon doporučoval započítat do trestu, protože sám by takový stres nechtěl zažít ani minutu. „Viktor Kožený sedí na Bahamách, ale to já bych teda radši seděl na Pankráci,“ myslí si. Takový člověk se podle něj musí celý život obávat, kdy ho najdou a odvezou do vězení. Když si člověk odsedí svůj trest, může začít s čistým štítem nanovo.

A stejně absurdní podle něj je, že by Kott s Pancovou pokračovali v trestné činnosti. „Vazbu z tohoto důvodu bych chápal v případě, že by přivezli nějakého hamalu v řetězech, který vymlátil celou hospodu a vyhrožuje, že se vrátí a zbytek tam dopodřeže,“ vysvětluje právník. Naproti tomu si jen těžko lze představit, že by se nyní Kott nebo Pancová dostali k jakékoliv veřejné zakázce.

O vazbě může Sokol vyprávět i z vlastní zkušenosti, neboť tam sám kdysi strávil dva dny. „V devětašedesátém jsem řval na policajty, že jsou gestapo,“ vzpomíná. 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…