Výbor jednal, nic neschválil. „Když se homosexuálové budou moct brát, děti budou mít jistotu,“ řekla Pirátka

01.11.2023 21:55 | Monitoring

Ve Sněmovně v ústavně-právním výboru dnes bylo projednáváno manželství pro všechny. Ovšem bezvýsledně. Další jednání výboru by se mělo uskutečnit za čtyři týdny. Vyjádřit podporu výboru přišla i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). Podle pirátské poslankyně Kláry Kocmanové je třeba v zákoně upravit právní jistoty dětí a definovat povinnosti rodičů, děti tak budou lépe chráněné.

Výbor jednal, nic neschválil. „Když se homosexuálové budou moct brát, děti budou mít jistotu,“ řekla Pirátka
Foto: Repro: X
Popisek: Jednání Ústavně-právního výboru o manželství pro všechny

Ústavně-právní výbor dnes projednával rovné manželství pro všechny. Bez výsledku. Další se bude konat za měsíc. „Projednávání rovného manželství v ústavně-právním výboru dnes bohužel bez výsledku. Jednání bylo přerušeno a výbor bude opět pokračovat na příštím setkání. Zřejmě tedy za 4 týdny,“ informovala iniciativa Jsme fér, která usiluje o zrovnoprávnění LGBT lidí, párů a rodin s dětmi v Česku.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) sdílela fotografii z jednání na X. „Fotka z komise pro rodinu, kde jsme s Klárou Kocmanovou byly vyjádřit podporu novele občanského zákoníku – manželství pro všechny,“ napsala Richterová na sociální síti. Manželství by podle jejího názoru podpoří například podpora párových terapií. „Manželství totiž nepodpoří změna ústavy, ale třeba podpora párových terapií. Díky i ostatním, kteří se na veřejné jednání přišli podívat,“ poděkovala poslankyně.

O jednání na X informovala i poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). Volala po právních jistotách dětí a definici povinností rodičů v návrhu zákona. „Díky narovnání práv budou děti lépe chráněné a jejich dětství stabilnější. Nejjednodušší cesta k tomu je schválení manželství pro všechny. Jednoduché to ale ve Sněmovně bohužel není nikdy,“ uvedla Kocmanová.

Podle poslance za TOP 09 Matěje Ondřeje Havla je hlavním bodem sporu sémantika, on sám coby češtinář by problém s označením manželství svazku dvou osob stejného pohlaví neměl. „Byť češtinář, já žádný problém s označením manželství jako svazku dvou osob stejného pohlaví nemám. Tento kompromis ale beru jako dočasný. Snad se v dalším období podaří i tuto část změnit,“ napsal na sociální síť X pedagog a poslanec české Poslanecké sněmovny Matěj Ondřej Havel za TOP 09.

Sněmovna podle jeho názoru bude schopna nalézt většinu pro návrh, který bude obsahovat rovná práva týkající se i adopcí, manželství se tomu ale říkat nebude. „Je to bizarní, ale hlavním problémem v otázce stejnopohlavních manželství je sémantika. Současná Sněmovna, zdá se, bude schopna najít většinu pro návrh obsahující rovná práva včetně adopcí. Bohužel nikoliv jako manželství, ale partnerství,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…